MÜŞTERİ HİZMETLERİ

Mağazamızın çalışma sistemiyle ilgili merak ettiğiniz her şeyi "Müşteri Hizmetleri" sayfasında sizin için derledik. Amacımız, sitemizden hızla ve kolayca alışveriş yapmanızı sağlamak. Bu sayfada pek çok sorunun yanıtını bulabilir, sorununuzun çözümüne en hızlı yoldan ulaşabilirsiniz.

Alışveriş sürecinde ve sonrasında aklınıza takılan her soruyla ilgili e-posta yoluyla online yardım alabileceğiniz gibi, müşteri hizmetleri temsilcilerimizi de arayabilirsiniz.

Sipariş/Kargo

Sipariş Oluşturma

Mağazanızdan nasıl sipariş verebilirim?
  • Mağazamızda beğendiğinizi ürünü/ürünleri sepetinize ekledikten sonra, "Alışveriş Sepeti" bölümüne geçiniz.
  • Alışveriş sepetinizde oluşturacağınız siparişin önizlemesini gördükten sonra "Alışverişi Tamamla" butonuna tıklayarak teslimat ve ödeme bölümüne geçiniz.
  • Teslimat ve fatura adresi bilgilerini doldurduktan sonra sayfanın altından kargo tecihinizi seçebilirsiniz.
  •  "Devam Et" butonuna basarak Ödeme ekranında kredi kartı bilgilerinizi doğru şekilde girin. Eğer taksitlendirme yapacaksanız, kart bilgilerinizi girdikten sonra sayfanın altında size gösterilecek taksit seçenkelerinden birini seçmelisiniz.
  • Kredi kartıyla ödeme yapmayacaksanız, bu seçeneğin yanındaki "Havale/EFT" butonuna tıklayın ve açılan ekranda size sunulan bankalardan birini seçip hesap numarasını not edin.
  • Kredi kartı ya da banka havale bilgilerini doldurduktan sonra "Devam Et" butonuna tıklayıp sipariş onay ekranına geçin.
  • Ekranın sağ üst tarafında bulunan  “Siparişi Onayla” butonuna sadece bir defa tıklayıp işlemi onaylayın.
  • Açılan yeni sayfada size sistem tarafından bir sipariş numarası verilir. Üye girişi yaptıktan sonra ana sayfamızın sağ üst köşesinde göreceğiniz "Sipariş Takibi" sekmesinden siparişinizle ilgili bilgilere kolayca ulaşabilirsiniz.
Sipariş verirken nelere dikkat etmeliyim?

Mağazamızdan verdiğiniz siparişlerin zamanında ve eksiksiz olarak adresinize gönderilebilmesi için teslimat ve fatura adresinizin doğruluğundan emin olmalısınız.

Teslimat adresinizi doğru ve eksiksiz olarak yazmaya özen gösterin. Kargo şubesi olarak teslimat adresi belirtilen siparişlerin kargo çıkışı yapılamaz.

Fatura adres bilgileri, faturalama işleminden sonra değiştirilemez. Bu nedenle fatura bilgilerinizin doğruluğundan emin olmadan siparişinizi onaylamayın.

Tüm gönderiler adrese ve ilgili kişiye yapılır, kargo şubesinden ürün teslimi yapılmaz. Alıcının adreste bulunamaması durumunda, kimlik bilgileri kontrolünden sonra birinci dereceden yakınına teslimat yapılabilir.

Siparişim oluşmadı ama ödemesi alındı. Ne yapmalıyım?

Siparişinizin onaylanma aşamasından sonra sistem size 6 rakamdan oluşan bir sipariş numarası bildirir. Bu numara sistem tarafından size bildirilmediyse ana sayfamızdaki "Hesabım/Siparişlerim" sekmesinden mevcut bir siparişinizin olup olmadığını kontrol edin.

Siparişinize ulaşamıyorsanız, kredi kartınızdan ödeme alınıp alınmadığına bakmanızı öneririz; çünkü bankalarla yaşanan kısa süreli bağlantı sorunları nedeniyle sistem bazen siparişinizi oluşturamayabilir. Böyle bir durumda lütfen bizi e-posta yoluyla bilgilendirin. İşlemleriniz finans departmanımız tarafından kontrol edilecek ve ödeme kredi kartınıza iade edilecektir.

Sipariş Takibi

Siparişim neden ödeme kontrol sürecinde bekliyor?

Mağazamızdan yaptığınız alışverişlerde, kredi kartı güvenliğinizi sağlamak için banka onayına ihtiyacımız var. Onay süreci şu şekilde işler:

  • Kredi kartları güvenlik birimi, gerek duyduğunda bankada kayıtlı kişisel bilgilerinizde yer alan sabit telefon numaralarından size ulaşarak sipariş onayı alır ve bize iletir.
  • Sipariş onayı sistemimizde göründüğünde, siparişiniz hemen hazırlanır ve kargoya teslim edilir.
  • Siparişiniz 2 günü aşan sürede onay alamamışsa; bankanız, kendi sistemlerinde kayıtlı bulunan sabit telefon numaralarından sizi aramış; fakat ulaşamamış demektir.
  • Bu durumda, bankanızı arayarak kişisel bilgilerinizi güncellemenizi ve kredi kartı güvenlik birimine size en kısa sürede ulaşabilecekleri sabit bir telefon numarası vermenizi öneririz.
  • Kişisel bilgilerinizi güncelledikten sonra siparişiniz sistemimizde görünecek ve teslimat için hazırlanacaktır.
Siparişimin ödemesi neden peşin alınmış?

Ödeme seçeneklerini sipariş oluşturma aşamasında sadece siz belirleyebilirsiniz.Verdiğiniz siparişle ilgili ödeme seçeneğine sonradan müdahale etmemiz mümkün değildir.

Bu nedenle siparişiniz onaylanmadan önce, işaretlemiş olduğunuz ödeme şeklini kontrol edin. Taksit seçeneği belirlenmemiş olan siparişleriniz peşin ödeme olarak kabul edilir ve daha sonradan taksitli ödemeye dönüştürülemez.

Siparişim neden onaylanmadı?

Mağazamız ya da bankanız, gerekli gördüğü durumlarda sipariş onayı için sistemde kayıtlı olan telefon numarasından kredi kartı sahibine ulaşmaya çalışır.

Böyle bir durumda, telefon numarasına ulaşılamazsa kredi kartı sahibinin güvenliğini sağlamak için sipariş iptal edilebilir. Sipariş iptaliyle ilgili bilgiler, sipariş sahibinin üyeliği sırasında kayda alınan e-posta adresine gönderilir. Siparişlerinizin banka tarafından onaylanabilmesi için, bankanızda ve sitemizde kayıtlı kişisel bilgilerinizi güncellemeyi unutmayın!

Sipariş İptali

Siparişimden/Üründen vazgeçmek istiyorum, nasıl iptal edebilirim?

Sipariş ettiğiniz ürünü "Siparişlerim"sayfasından ilgili siparişi/ürünü seçerek "İptal"seçeneğiyle online iptal yapabilirsiniz.

İptal’ seçeneği online olarak aşağıda belirtilen durumlarda uygulanabilir, diğer özel durumlar için "Bize Ulaşın"sayfasından bildirimde bulunmanızı rica ederiz.

  • • “Kredi Kartı Havale/EFT” ile ödemelerde, ürününüz henüz kargoya verilmemişse, (Ürün statüsü olarak; “Ödemeniz sipariş onayınız için incelenmektedir” veya “Siparişiniz Hazırlanıyor” açıklamaları görünür.)
  • • “Kapıda Ödeme” ile ödemelerde, kargo tarafından henüz teslim edilmemişse. (Ürün statüsü olarak; “ Güvenliğiniz için sipariş bilgileriniz kontrol ediliyor” veya “Siparişiniz Hazırlanıyor” açıklamaları görünür.) İptal işlemi için, "Sipariş Takip" link’ini tıklayarak aşağıdaki adımları izleyerek takipte bulunabilirsiniz.
  • • Siparişleriniz arasından iptal edeceğiniz ürünün/ürünlerin bulunduğu siparişi seçin,
  • • ‘Sipariş Detayı’ sayfasındaki ürün/ürünlerin alt kısmındaki “İptal” seçeneğini tıklayın,
  • • İptal işlemini tamamlayın.
Siparişimi/Ürünümü iptal ettim, ürün bedelini ne zaman ve nasıl geri alacağım?

İptal işlemini tamamladığınızda iptal edilen ürünler ile ilgili bilgi aynı anda e-posta adresinize gönderilir.

Ödeme şekli “Kredi Kartı” ve tercihiniz “Para İadesi” ise; ödemeniz online olarak hemen kredi kartınıza yapılacaktır ve tarafınıza e-posta ile bilgi verilecektir.

* Ödemenizin hesabınıza yansıması bankaların işlem sürelerine göre farklılık gösterebilir.

Ödeme şekli “Havale/EFT” ve tercihiniz “Para İadesi” ise; bildirimde bulunduğunuz IBAN hesabınıza paranız 1 iş günü içinde geri ödenir. Eğer kayıtlı bir IBAN no. bilgisi yoksa, kayıt etmek için tıklayın

İptal işlemlerinde ödemeler için bilgilendirme, e-posta adresinize ve aynı anda kayıtlı cep telefonunuza mesaj olarak gönderilir.

Hızlı Gönderi

Siparişimin gelmesini nasıl hızlandırabilirim?

Sitemizden verdiğiniz siparişler en kısa sürede kargoya teslim edilir. Süreci daha hızlandırmak için herhangi bir çaba göstermenize gerek yok; hizmet anlayışımız gereği, satış sonrası da sizleri memnun görmek isteriz. Bu yüzden Türkiye’nin ve Avrupa’nın en seçkin kargo firmalarıyla çalışıyoruz.

Sipariş verdiğim ürün nasıl "Süper Hızlı" gönderilir?

Mağazamızda satışa sunulan tüm ürünlerin ortalama tedarik süresi, ürün sayfalarındaki açıklamalarda belirtilir. Bu süre içinde ürününüz tedarikçi firmadan temin edilir edilmez adresinize gönderilmek üzere kargoya verilir.

"Hızlı Gönderi" logolu ürünlerin gönderim süresi diğerlerinden farklıdır, çünkü bu ürünler sitemizde belli sayıda stoklanmaktadır. Ancak; ürünlerin gönderimi siparişinizi verdikten sonraki işleyişle de doğrudan bağlantılıdır. Kredi kartıyla ödemeyi seçtiyseniz, siparişinizin gönderim süresi kredi kartınızın güvenlik kontrol süresine göre değişebilir. Aynı şekilde, havale ödemeli siparişlerde de havale ödemenizin hesaplarımıza ulaşması ve siparişin onaylanması beklenir. Sonrasında ürünün stok ataması yapılarak faturalandırma işlemi gerçekleştirilir.

Ardından ürününüz adresinize teslim edilmek üzere kargoya verilir. "Hızlı Gönderi", kargonun teslimat süresini değiştirmez. Süper hızlı gönderilen ürünler için ortalama tedarik süresi yoktur; siparişin onaylanmasından sonra hemen kargoya teslim edilen ürünler bu kategoride yer alır. Kargo teslimat süresi, teslimatın yapılacağı adrese ve kargo firmasının teslimat hızına göre değişkenlik gösterebilir.

Teslimat Bilgisi

Aldığım ürün ne zaman teslim edilir?

Normal şartlar altında, İstanbul içindeki teslimatlar kargoya verildikten sonra 24 saat içinde; İstanbul dışı teslimatlar ise (kargo firmasının bulunduğunuz il ve ilçeye taahhüt ettiği teslim süresine göre değişmekle birlikte) 2-3 gün içinde yapılır. Eğer ürün tedarik sürecinde herhangi bir sorun yaşanırsa, müşteri hizmetleri temsilcilerimiz e-posta yoluyla sizi bu durum hakkında bilgilendirir.

"Tedarik Sürecinde" uyarısı ne anlama gelir?

Sipariş verdiğiniz ürün stoklarımızda varsa rezervasyonunuz hemen yapılır. Faturanız düzenlenir ve ürün paketlenerek kargoya verilir. Siparişinizde birden çok ürün olması durumunda, ilk sipariş verilen üründen başlayarak, stoklarımızda olanların rezervasyonları yapılır. Stoklarımızda henüz bulunmayan siparişleriniz için ise tedarik süreci başlar. (Bu durumda, sipariş ettiğiniz ürünün karşısında “Tedarik Sürecinde” yazısını görürsünüz.) İlgili tedarikçimize otomatik olarak geçilen talepler takip edilir ve siparişlerinizin en kısa sürede stoklarımızda yer alması sağlanır.

Kısmi Teslimat nedir?

Satış sonrası en önemli hedefimiz, siparişlerinizin ürün sayfalarımızda belirtilen ortalama tedarik süreci içinde kargoya teslim edilmesidir. Bazı ürünlerde bu süre, ürünün özelliğine ve tedarikçiye göre farklılık gösterebilir. Böyle bir durumda, ürün bilgilerinde gecikme süresi belirtilir. Tedarik süreci uzayan ürünler nedeniyle mağdur olmamanız için, stoklarımızda gönderime hazır olan ürünler bekletilmeden kargoya verilir. Bu uygulamaya “kısmi teslimat” denir. Kısmi teslimatta kargo ücretsizdir.

Adresime yakın kargo şirketi yok, siparişimi nasıl teslim alacağım?

Anlaşmalı olduğumuz kargo firmaları genelde Türkiye’nin her yerine ürün teslimi yapmaktadır. Eğer bulunduğunuz yerde kargo acentesi yoksa, orası “mobil bölge” kapsamında değerlendirilir ve haftanın belli günlerinde ürün teslimi yapılır.

Sitemizde belirtilen ürün tedarik süreci ve kargo ücretleri il, ilçe merkezleri için geçerlidir. İl, ilçe merkezleri ve mobil bölgenin dışında kalan noktalara ürün teslimi yapılamaz; yapılsa da ekstra bir kargo ücreti talep edilir.

Faturam koli dışında görünecek mi?

Mali zorunluluklar nedeniyle her türlü ürünün faturası okunaklı bir biçimde kolinin dış yüzeyinde, içinde yer alan ürünleri belirtecek şekilde sergilenir.

Siparişimin kargoya verildiğini nasıl anlayacağım?

Mağazamızdan aldığınız ürünler kargoya teslim edildiğinde, sistemimizde kayıtlı e-posta adresinize ve cep telefonunuza SMS olarak siparişinizle ilgili kargo gönderi bilgileri otomatik olarak gönderilir. Bu bilgilendirme yardımıyla ürün ya da ürünlerinizin kargoya ne zaman teslim edildiğini öğrenebilirsiniz.Ayrıca “Hesap Yönetimi” sayfasındaki “Siparişlerim” ve “Posta Kutusu”/Bilgilendirme Mesajları” başlıkları altından bu bilgiye hemen ulaşabilirsiniz.

Faturam bana ayrıca gönderilecek mi?

Siparişinizin oluşturulması aşamasında faturanızın gönderim şekliyle ilgili size iki seçenek sunulur:

  1. Fatura adresim, teslimat adresim ile aynı.
  2. Fatura adresi farklı.

Farklı bir fatura adresi belirttiğiniz takdirde, faturanız belirtmiş olduğunuz diğer adrese gönderilecektir.

Siparişim darbeli, kırık geldi. Ne yapmalıyım?

Satışa sunduğumuz tüm ürünler, tedarikçi firmadan alınırken ve kargoya teslim edilmek üzere paketlenirken hasar kontrolünden geçer. Dolayısıyla, hiçbir ürünün hasarlı olarak gönderilme olasılığı yoktur. Buna rağmen cam eşya, elektrikli ısıtıcı gibi niteliği itibarıyla hassas ürünlerde, taşıma sırasında düşürülmesi veya kargoya hatalı yüklenmesi nedeniyle hasar oluşabilir.

Böyle bir durumda süreç şöyle işler:

Siparişiniz kargo görevlisi tarafından adresinize ulaştırıldığında, ürünü teslim almadan önce mutlaka dış pakette hasar kontrolü yapın ve herhangi bir hasar gördüğünüz anda “Hasar Tespit Tutanağı” hazırlatın.

  • Hasar Tespit Tutanağı hazırlanırken kargo görevlisinin tutanağa yazdığı açıklamalara dikkat edin. Örneğin; “Kolide hasar bulunmamaktadır. Ürün hasarlıdır.” gibi bir açıklama, ürünün taşınma sırasında zarar görmediği şeklinde yorumlanır ve değişim talebiniz sırasında sorun yaşamanıza neden olur.
  • Hasarlı gelen ürünle ilgili tam ve doğru kelimelerle tutanak tutması için görevliyi uyarın.
    “Ürün teslim edildiğinde kontrol edildi ve hasarlı olduğu görüldü.” gibi bir açıklamanın yer aldığı tutanak, ürün iade işleminizi hızlandıracaktır.
  • Sipariş tesliminden sonra fark ettiğiniz bir hasar durumunda, ilgili kargo şubesiyle hemen iletişim kurmanız ve “Hasar Tespit Tutanağı” hazırlamalarını istemeniz gerekir. Eğer kargo şubesi size bu konuda yardımcı olmuyorsa, lütfen en kısa sürede bizi bilgilendirin.
  • Sitemizden sipariş verdiğiniz ürün beyaz eşya ise; doğrudan yetkili servisiyle iletişime geçip hasar raporu alabilirsiniz. Yetkili servis bu konuda size gerekli yönlendirmeyi yapar.
  • Hasar Tespit Tutanağı’yla birlikte hasarlı ürünü mağazamıza gönderdiğinizde*
    ürün değişimi işlemleriniz hızla tamamlanır ve size bu konuda bilgi verilir.

*Kargo tazmini konusunda sorun yaşamamak için, hasarlı ürünü size teslimatı yapan kargo firmasıyla geri gönderin.

Aldığım ürünün paket içeriği eksik çıktı, ne yapmalıyım?

Mağazamızdada satışa sunulan ürünler, tedarikçi firmalardan orijinal kutularında gelir ve hiç açılmadan paketleme yapılarak kargoya teslim edilir. Ürünlerin sevkiyatında yaşanabilecek olası sorunlara karşı kargo paketleri üzerine yapıştırdığımız etiketlerde bir uyarı yazısı göreceksiniz. Bu uyarıda, teslimat sırasında kargo görevlisi yanınızdayken ürünü açıp kontrol etmeniz gerektiği hatırlatılmaktadır. Yapacağınız kontrol sonucunda ürün paket içeriğinde bir eksik ya da hata olduğu takdirde, kargo görevlisine “Durum Tespit Tutanağı” hazırlatmanız gerekir. Bu işlemin ardından dilerseniz ürünü teslim alabilir, sadece tutanakla birlikte bize başvuruda bulunabilirsiniz.

Paket içeriğindeki eksik ya da hatayı olduğunu teslimat sonrasında fark ederseniz, tutanak olmadan da mağazamıza başvuru yapabilirsiniz. Başvuru için sipariş takip sayfanızda bulunan “Arıza/İade/Değişim” ikonunu tıklayarak “ Eksik Ürün/Aparat” formunu doldurunuz. Böyle bir durumda, konuyla ilgili gerekli kayıtlar alınıp işlemleriniz hemen başlatılır. Siparişinizdeki eksik parça hakkında kategori departmanı ve tedarikçi firmayla iletişime geçilir. Kayıt altına alınan eksik parça firmadan temin edilir ve adresinize teslim edilmek üzere kargoya verilir.

İade ve Arıza

Ürün İadeleri

Ürünümü iade etmek istiyorum, İade Şartları nedir, hangi ürünleri iade edebilirim?

Satın aldığınız ürünü, kargodan teslim aldığınız günden itibaren 14 gün içinde mağazamıza başvuruda bulunarak aşağıdaki koşullar dahilinde iade edebilirsiniz. Bu kapsamda geri göndereceğiniz ürünler için herhangi bir “kargo bedeli” ödemezsiniz.
İade edeceğiniz ürüne ait, hediye olarak verilen promosyonlu, kampanyalı ürünlerin de aynı anda iade edilmesi gerekir.
 
İade kapsamındaki koşullar aşağıdaki gibidir;

Niteliği itibarıyla iade edilemeyecek ürünler, fiyatı borsa veya teşkilatlanmış diğer piyasalarda belirlenen mallar, tüketicinin istekleri veya açıkça onun kişisel ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanan mallar, gazete, dergi gibi süreli yayınlar, hızlı bozulan veya son kullanma tarihi geçme ihtimali olan mallar için cayma hakkı kullanılamaz.

Ürünümü iade etmek istiyorum, ne yapmalıyım?
  • Lütfen iade işlemi için, ürünü mağazamıza göndermeden önce aşağıdaki link’ten başvuru kaydında bulunun.
  • İade edeceğiniz ürüne ait, hediye olarak verilen promosyonlu, kampanyalı ürünlerin de aynı anda iade edilmesi gerekmektedir.
  • Faturası kurumlar adına düzenlenen siparişlerin iade işlemleri, iade faturası düzenlenmediği takdirde tamamlanamaz.
  • "Sipariş Detay" sayfasına gidin. Sipariş sayfasının sağ tarafından bulunan “İade ve Diğer İşlemler” butonuna basın.
  • İşlem yapılmasını istediğiniz ürünü  seçerek  İade ve diğer işlemler seçimindeki “Ürünü İade Etmek İstiyorum” formunu  doldurun. Sayfanın sağ alt tarafında bulunan “İade ve Geri Gönderim Şartlarını okudum kabul ediyorum" u işaretleyerek “Devam Et” butonuna basın
  • Açılan yeni pencereden iade edeceğiniz ürün için belirtilen adımları takip edin.
Ürünümü iade ederken kargo ücreti ödeyecek miyim?
  • İade işlemlerinde “kargo ücreti” ödemezsiniz. Bu doğrultuda, ürünlerinizi anlaşmalı olduğumuz kargo firmaları ile gönderebilirsiniz.
Ürünü gönderdikten sonra süreci nasıl takip edeceğim?
  • İade etmek istediğiniz ürünler elimize ulaştıktan sonra, işlem süreçlerini Arıza / İade / Değişim sayfasından takip edebilirsiniz.

Arızalı/Bozuk Ürün İşlemleri

Yeni aldığım ürün arızalı/bozuk çıktı, ne yapmalıyım?

Ürününüzle ilgili yaşadığınız arıza/bozuk sorunları için, ürünün elinize geçmesinden itibaren 6 ay içinde tarafımıza başvurabilirsiniz. Başvurunuzun ardından ürününüzü hiçbir “kargo ücreti” ödemeden geri gönderebilirsiniz.

Ürününüz mağazamız tarafından teslim alındıktan sonra ambalajı ve aksesuarları kontrol edilerek, incelenmek üzere Yetkili Servis’e gönderilir. Yetkili Servis tarafından teslim alınmasından itibaren 20 iş günü içinde, Yetkili Servis’in vereceği inceleme raporu doğrultusunda, ürün aynı ürünün yenisi ile değiştirilebilir iadesi alınarak bedel ödemesi yapılabilir ya da onarımı gerçekleştirilerek tarafınıza geri gönderilebilir.

Ancak ürününüzdeki arıza/kusur, “kullanıcı hatası” (düşürme, sıvı teması, vb.) olarak tespit edilirse; herhangi bir işlem yapılmayacaktır. tercih ettiğiniz işlem uygulanmayacaktır.

Ürün mağazaya ulaştıktan sonra süreç nasıl devam ediyor?
  • Ürününüz mağazamız tarafından teslim alındıktan sonra ambalajı ve aksesuarları kontrol edilerek, incelenmek üzere Yetkili Servis’e gönderilir. Yetkili Servis tarafından teslim alınmasından itibaren 20 iş günü içinde, Yetkili Servis’in vereceği inceleme raporu doğrultusunda, ürünün arızalı/kusurlu bulunması durumunda aynı ürünün yenisi ile değişimi yapılabilir, ürün iadesi alınarak bedel iadesi yapılabilir ya da ürün onarımı gerçekleştirilebilir. Bu aşamada ürününüzün hangi Yetkili Servis’e yönlendirildiğine ya da işlem durumuna ilişkin olarak e-posta adresinize ilk bilgilendirme 1 iş günü içinde yapılacaktır.
  • Ürününüzdeki arıza/kusur, “kullanıcı hatası” (düşürme, sıvı teması, vb.) olarak tespit edilirse, herhangi bir işlem uygulanmayacaktır.
  • Ayrıca ‘Ürün Bozuk Çalışmıyor” Başvurusu’ndaki işlemlere ilişkin özel durumlar aşağıda belirtilmiştir.
  • ‘“Ürün onarılamıyor” ise; ürünün aynı ürünün yenisiyle değişimi için Yetkili Servis tarafından “Teknik Rapor” düzenlenir. Eğer ilgili ürün için yenisi temin edilemiyorsa (üretimden kaldırılması, tedarikçi firma tarafından ithalat yapılamaması gibi durumlarda) “para iadesi” süreci başlatılır.
  • ‘Aynı ürünüm yenisi temin edilemiyorsa” (üretimden kaldırılması, tedarikçi firma tarafından ithalat yapılamaması gibi durumlarda) “para iadesi” süreci başlatılır.
  • Yetkili Servis tarafından ürününüzde arıza tespit edilmez ise; ürün tarafınıza kargo ile gönderilecektir.

Hasarlı Ürün İşlemleri

Teslimat sırasında ürünüm hasarlı çıktı, ne yapmalıyım?

Aldığınız ürün ‘hasarlı’ ya da ambalajı ‘deforme’ ise bunun için ‘Kargo Hasar Tespit Tutanağı’ ya da ürününüzün Yetkili Servis tarafından kurulumu sırasında düzenlenecek ‘Yetkili Servis Hasar Raporu’ gerekmektedir. Aksi takdirde ürününüz için yapacağınız ‘hasar bildirimi’kabul edilmeyecektir.

Kargodan ürünü teslim alırken ne yapmam gerek?

Ürününüzü teslim alırken kontrol etmenizi ve üründe fark edebileceğiniz bir hasar olup olmadığını kargo görevlisi yanında tespit etmenizi özellikle öneririz. Eğer bu aşamada bir tespitte bulunursanız kargo görevlisine “Hasar Tespit Tutanağı” hazırlatmanızı ve ürünü teslim almadan aynı kargo ile geri göndermenizi rica ederiz.

Kargo tarafından mağazamıza, ürünün hasarlı olduğuna ilişkin bilgilendirme yapıldığında; ürünün iade işlemleri başlatılacak ve “ürün bedel iadesi” gerçekleştirilecektir.

Üründe hasar olduğunu kargodan ürünü teslim aldıktan sonra fark etttim, ne yapmam gerek?

“Kargo Tespit Tutanağı” olmadan teslim alınan ürünlerdeki hasardan/deformasyondan mağazamız sorumlu değildir.
Teslim aldığınız ancak Yetkili Servis tarafından kurulumu gereken, kutulu/ambalajlı ürünler için sonradan fark edilen hasarlar öncelikle “Yetkili Servis Hasar Raporu” ile belgelenmelidir. Bu belgenin temininden sonra ‘Sipariş Takibi’ sayfasından ‘Ürün bozuk Çalışmıyor” başvurusunda bulunabilirsiniz. Bu kapsamda ürünün geri gönderimi için “kargo bedeli” ödemezsiniz.

Kurulumu Yetkili Servis tarafından yapılmayan ürünüm hasar gördü/arızalandı, ne yapmalıyım?

Yetkili Servis tarafından kurulum/montaj yapılması gereken ürünlerde kurulum tarafınızdan yapıldıysa ve “Garanti Belgesi” onaylanmadıysa, bu ürünlerdeki hasardan/arızalardan mağazamız sorumlu değildir.
Kurulum gerektiren ürünlerin orjinal ambalajının açılmadan ve kullanılmadan önce kesinlikle Yetkili Servis tarafından adresinizde kurulumunun/montajının yapılması gerekmektedir.

Ürün Onarımı

Kullanmakta olduğum ürünüm arızalandı, onarımı için ne yapmalıyım?

Satın aldığınız ve “Garanti Belgesi”ne sahip ürünler, teslim aldığınız tarihten itibaren ürünün Garanti Belgesi’nde belirtilen “garanti süresi” kapsamında, üretici ya da ithalatçı firma garantisindedir. Bu süre dahilinde aşağıda belirtilen link’e tıklayarak, ürününüze ait size en yakın Yetkili Servis’i öğrenebilir ve ürünün faturası ve garanti belgesi ile tamir ettirebilirsiniz. Ayrıca, ürünlerinizi direkt olarak Yetkili Servis’e ulaştımanız, size kargoda geçen süreden zaman kazandıracaktır.

Arzu ederseniz ürününüzü, mağazamız aracılığıyla Yetkili Servis’e ulaştırılmak üzere bize gönderebilirsiniz. Bu doğrultuda, “Garanti Belgesi” dahilinde ürün arızasını ‘Sipariş Takibi’ sayfasından ‘Ürün Bozuk Çalışmıyor “ seçeneğiyle "Sipariş Takip" sayfasından iletmenizi rica ederiz. Başvurunuzun ardından ürününüzü hiçbir “kargo ücreti” ödemeden mağazamıza gönderebilir ve Yetkili Servis’e ulaştırılmasını sağlayabilirsiniz.

Kullanıcı hatasından kaynaklanan arıza/kusurlarda ve kurulumu Yetkili Servis tarafından yapılmayan ürünlerde, garanti süresi kapsamında ücretsiz onarım hizmeti verilmez.

Eksik Ürün/Aksesuar

Siparişimdeki ürünler eksik geldi. Ne yapmalıyım?

 Öncelikle size ulaşan faturadaki ürünler ile paket içindeki ürünleri kontrol ediniz. Siparişinizde “kısmi teslimat” (aynı siparişteki ürünlerin ayrı ayrı paketlenerek gönderimi) işlemi de yapılmış olabilir. ‘Sipariş Takibi’ sayfasından siparişlerinizin kargoya verilme tarihlerini ve ürün durumunu kontrol edebilirsiniz.

Kontrolleriniz sonrasında size eksik bir ürün ulaştı ise; ‘Siparişimde Eksik Ürün Var” Başvurusu seçeneğiyle "Sipariş Takip" sayfasından başvuruda bulunmanızı rica ederiz. Gerekli incelemeler tarafımızdan hızlıca yapılarak ve eksik ürün tarafınıza gönderilecektir.

Ürün paketinden aksesuar/aparat çıkmadı. Ne yapmalıyım?

Satın aldığınız ürün paketi içerisinde herhangi bir parçanın eksik olması durumunda ‘Ürün Aparatı/Aksesuarı Eksik”  Başvurusu seçeneğiyle "Sipariş Takip" sayfasından başvuruda bulunmanız gereklidir.

Bildiriminiz doğrultusunda, eksik parça üretici firmadan talep edilerek, 10 iş günü  içinde  adresinize ücretsiz kargo ile gönderilir.

Garanti belgesi kaşelenmemiş. Ne yapmalıyım?

Satın aldığınız ürünler, siparişleriniz doğrultusunda tedarikçi firmalardan bize kapalı paket halinde gelir ve ürün paketleri açılmadan size gönderilir. Paket içinde bulunan garanti belgeleri bu nedenle tarafımızdan kaşelenememektedir. Garanti belgesini daha sonra bize kargo/posta/e-posta/faks yoluyla ulaştırabilir ve kaşelenerek size geri gönderilmesini talep edebilirsiniz.

Yanlış Ürün İşlemleri

Siparişimdeki ürün/ürünler yanlış geldi. Ne yapmalıyım?

Siparişini verdiğiniz ürün yerine faturanızda yazan ve koliden çıkan ürün birbiri ile aynı değilse ürününüzle ilgili yaşadığınız sorunları için, ürünün elinize geçmesinden itibaren 14 gün içinde tarafımıza başvurabilirsiniz. Başvurunuzun ardından ürününüzü hiçbir “kargo ücreti” ödemeden geri gönderebilirsiniz.
Ürününüz mağazamız tarafından teslim alındıktan sonra ambalajı ve aksesuarları kontrol edilerek, incelenmek üzere işleme alınır. Tedarikçi firma ve lojistik tarafından yapılan inceleme sonrasında doğru ürün değişimi yapılarak ürün adresinize yeniden gönderilir. Ürünle ilgili yapılan incelemede üründe herhangi bir yanlışlık tespit edilemez ise size de bilgisi verilerek iadesi alınabilir.

"Sipariş Takip" sayfasının sağ tarafından bulunan “İade ve Geri Gönderim” butonuna basın.

İşlem yapılmasını istediğiniz ürünü  seçerek  İade ve diğer işlemler seçimindeki “Ürün Yanlış Geldi” formunu doldurun. Sayfanın sağ alt tarafından bulunan “İade ve Geri Gönderim Şartlarını okudum kabul ediyorum u işaretleyerek “Devam Et” Butonuna basın

Açılan yeni pencereden geri göndereceğiniz  ürün için belirtilen adımları takip edin.

Ürün Değişimi

Ürünümü değiştirmek istiyorum, ne yapmalıyım? Hangi durumlarda ürün değişimi yapabilirim?

Satın aldığınız ürünlerin “renk/beden/model” nedeniyle veya sitedeki başka bir ürün ile değişimi maalesef yapılamamaktadır.

Başvuru Formu

“Başvuru Formu"nu nasıl dolduracağım?

İade ve ürün geri gönderim bildirimi yapabilmeniz için “Sipariş Takibi” sayfasından ilgili siparişinizi seçerek " İade ve geri gönderim" ikonuna tıklamanız gerekmektedir. Başvuru formunda ürünle ilgili sorunu ve talebinizi net bir şekilde ifade etmeniz, sorunun çözümü için yapılacak işlemleri hızlandırır. Talebiniz kayıt altına alındıktan sonra ürünü bize kargo ücreti ödemeden gönderebilirsiniz. Gönderinizi mutlaka anlaşmalı kargo firmalarımız ile karşı ödemeli olarak yapmalısınız. Başvuru Formu doldurmak için tıklayın.

Ödeme

Ödeme Seçenekleri

Alışverişimi yaptım, ne şekilde ödeyebilirim?

Sitemizden vereceğiniz siparişleri kredi kartınızı kullanarak peşin ya da taksitle ödeyebilir; dilerseniz ödemenizi havale/EFT ile yaparak ödeyebilirsiniz. Ayrıca 100 TL – 4.500 TL arasında vereceğiniz siparişlerde kapıda nakit ödemeyi de tercih edebilir; Türkiye’nin neresinde olursanız olun, evinizin rahatlığında alışverişinizi tamamlayabilirsiniz.

Hangi kredi kartlarıyla taksitli alışveriş yapabilirim?

Sitemizden yapacağınız peşin alışverişlerde tüm bankaların kredi kartlarını kullanabilirsiniz. Taksitle yapacağınız alışverişlerde ise aşağıdaki kredi kartları geçerlidir:

Havale/EFT’yle ödeme yapabilir miyim?

Sitemize üye olduktan sonra gönlünüzce alışveriş yapabilir; ödemesini de dilerseniz havale/EFT yoluyla gerçekleştirebilirsiniz.

Kapıda ödeme yapabilir miyim?

100 TL - 4.500 TL arasında vereceğiniz siparişlerde kapıda nakit ödeme seçeneği kargo seçenekleri sayfasında size tercih olarak sunulur. Kapıda nakit ödeme yapabilmeniz için sepetinizdeki ürünlerin toplam bedelinin en az 100 TL olması gereklidir. Ayrıca, doğrudan tedarikçi firmadan adresinize gönderilecek bir ürünü sipariş etmeniz durumunda kapıda ödeme yapılamaz.

Para İade Bilgisi

Siparişimin iptal edildiğini nasıl anlayabilirim?

Siparişlerinizi sitemizden “Sipariş Takibi” sayfasındaki “Sipariş Detayı” bölümünden iptal edebilirsiniz. İptali yapılan siparişleriniz sayfada “Sipariş İptal” durumunda görünür. İptal işlemi sonrasında sipariş için yaptığınız ödeme tutarı online olarak kredi kartınıza geri iade edilir. Ödemelerin hesabınıza yansıması bankalara göre değişkenlik gösterebilmektedir.

Siparişin ödemesi Havale/EFT ile yapıldı ise iptal işlemi öncesinde sizden istenen IBAN numarasına online ödeme işlemi gerçekleşir.  Ödemenizin yapılmasının hemen sonrasında size e-posta ve SMS yoluyla bilgilendirme yapılır.

Kredi kartımdan fazla para çekilmiş. Nasıl geri alabilirim?

Sipariş oluşturma aşamasında bağlantı sorunları nedeniyle kredi kartınızdan fazla tutar çekildiyse bize e-posta ya da telefonla ulaşarak işlem tarihini ve işlem tutarını iletmeniz yeterlidir. Verdiğiniz bu bilgiler finans departmanımıza hemen iletilir ve fazla çekim tespit edilir edilmez kredi kartınıza geri ödeme yapılır.

Yapılan para iadesini hesabımda göremiyorum.

Para iadeniz alışverişinizde kullanmış olduğunuz kredi kartı veya banka hesabınıza otomatik olarak iadenizin onaylandığı anda yapılmaktadır.

İade işleminin banka veya kart hesabınıza yansıma süresi ise bankanızın işlem sürecine göre değişkenlik gösterebilmektedir. Bankaların  para iadesini hesabınıza yansıtma süreleri aşağıdaki tabloda iş günü olarak gösterilmiştir.

BANKANIZ Hesabınıza Yansıma Süresi (İş Günü)
  Kredi Kartı Banka/ATM Kartı
Akbank A.Ş. 2 4
Aktif Yatırım Bankası A.Ş. 4 4
Albaraka Türk Katılım Bankası A.Ş. 4 4
Alternatifbank A.Ş. 8 8
Anadolubank A.Ş. 4 4
Asya Katılım Bankası A.Ş. 4 4
BankPozitif Kredi ve Kalkınma Bankası A.Ş. 4 4
Burgan Bank A.Ş. 4 4
Citibank A.Ş. 4 4
Denizbank A.Ş. 8 8
Fibabanka A.Ş. 4 4
Finansbank A.Ş. 1 2
Garanti Bankası A.Ş. 2 8
Halkbank A.Ş. 2 3
HSBC Bank A.Ş. 1 8
ING Bank A.Ş. 8 8
Kuveyt Türk Katılım Bankası A.Ş. 4 4
Odea Bank A.Ş. 4 4
Şekerbank T.A.Ş. 8 8
TEB A.Ş. 8 8
Tekstil Bankası A.Ş. 8 8
Turkish Bank A.Ş. 4 4
Turkland Bank A.Ş. 4 4
Türkiye Finans Katılım Bankası A.Ş. 8 8
Türkiye İş Bankası A.Ş. 1 2
Vakıfbank A.Ş. 4 4
Yapı Kredi A.Ş. 2 4
Ziraat Bankası A.Ş. 2 2

Lütfen dekontun size ulaşmasından itibaren aşağıdaki tablodan bankanıza ait minimum süreyi kontrol ediniz. Bu süre geçtikten sonra, halen hesabınızda iade tutarını göremiyorsanız, dekontda belirtilen bilgiler ile bankanıza başvurunuz.

Taksitli Ödemeler:
Taksitli kredi kartı ödemelerinin geri iadesinde tutarın tamamı sahibi olduğunuz kredi kartınızın bankasına tek seferde ödenir. Bu aşamadan sonra banka, bu tutarı kredi kartınıza her ay taksit tutarı kadar yatırır ve çeker (ekstreye + ve – olarak yansır ) .Bu işlem taksit sayısı kadar ay devam eder Eğer iadeden önce 1 veya 2. taksit vb. ödemiş iseniz en son 1 ve 2 . taksidi hesabınıza yatırır fakat diğerlerinde olduğu gibi bu tutarları hem yatırıp hem de çekmez, sadece ekstreye +taksit tutarı kadar meblağ yatırılır.

Hediye Çeki Kullanılan Siparişler:
İade/İptal işlemi yapılan ürün/ürünlerde kullandığınız hediye çeki bedeli, üyelik sayfanıza ayrıca bir çek olarak yeniden tanımlanır.

Güvenli Ödeme

Kredi kartıyla alışveriş yaparken güvende miyim?

Sitemiz, kredi kartıyla yapacağınız alışverişlerde güvenliğiniz için en son teknolojileri ve en iyi servis sağlayıcıları kullanır. Kişisel bilgilerinizi girdiğiniz her sayfada tarayıcınızın altında bir anahtar vardır. Bu anahtar, tarayıcınızla gönderdiğiniz hiçbir bilginin üçüncü şahıslarca görünemeyeceğinin işaretidir. Ayrıca; sitemizden yapacağınız tüm alışverişlerde yüksek güvenlik standartları geçerlidir.

Kredi kartı güvenlik kontrolü gerekli mi?

Kişisel bilgilerinizin güvenliği bizim için en önemli konulardan biri. Bu nedenle kredi kartıyla yaptığınız alışverişler sırasında bazen bankadan sözlü olarak siparişinizin teyidi istenebilir. Böyle bir durumda bankanız, kayıtlı bilgilerinizden size ulaşır ve telefonda sipariş teyidi alır. Bunun için, bankanızda kayıtlı bulunan kişisel bilgilerinizi güncel tutmanızı öneririz.Unutmayın! Güvenlik kontrolü sırasında telefon numaranıza ulaşılamazsa siparişiniz iptal edilebilir. sitemize üye olurken verdiğiniz telefon numarasının doğruluğundanemin olmalısınız. Çünkü siparişinizle ilgili her türlü bilgilendirme için e-posta adresiniz ve telefon numaranız kullanılır.

3D Secure nedir?

3D Secure, online alışverişlerin güvenliğini sağlamak amacıyla kart kuruluşları tarafından geliştirilmiş bir kimlik doğrulama sistemidir. İnternetten yapılan alışverişlerde şifreylekredi kartı onaylama işlemi olarak da bilinir. Visa Kredi Kartı için kullanılan uygulamasına“Verified by Visa”, MasterCard için olanına ise “SecureCode” adı verilir.

3D Secure neden güvenlidir?

3D Secure sistemiyle yapılan alışverişin geçerli sayılabilmesi için; kart sahibinin yapılan işlemi, banka tarafından kendine verilen özel bir ödeme şifresiyle onaylaması gerekir. Kredi kartı numaranız başkaları tarafından biliniyor olsa bile, şifreniz sadece sizde olduğundan internet ortamında güvenli alışveriş yaparsınız.

3D Secure sitemizde nasıl işler?

Mağazamızdan yapacağınız alışverişlerde, kredi kartınızın bağlı olduğu banka

bu sistemi destekliyorsa 3D Secure’la ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz.

  • Güvenliğiniz için, işleminizi “Şifreyle Onayla (3D Secure)” ile gerçekleştirmenizi öneririz.
  • Kredi kartınızın 3D’ye tanımlı hale gelmesi için, bankada kayıtlı GSM bilgilerinizin güncellenmiş olması gereklidir.
  • İş Bankası, Garanti, Yapı Kredi, Finansbank ve Fortis kredi kartlarıyla yapılan ödemelerde “Şifreyle Onayla (3D Secure)” seçeneği sipariş onay sayfasında görünür.
  • 3D Secure’la gerçekleştireceğiniz işlemlerde “Sipariş Onayla” sayfasının ortasında açılan ekran, bankanızın ekranıdır. Şifre bilgilerinizi banka ekranına girmenizin amacı, şifre güvenliğinizi sağlamaktır.
  • Kredi kartınızın 3D tanımını önceden yapmadıysanız, ilk işleminizde banka ekranlarında kaydınız gerçekleşir ve kartınız 3D işleme hazır hale gelir.
  • “Şifreyle Onayla (3D Secure)” butonuna tıkladınız. Eğer hiçbir şifre sorulmadan işleminiz gerçekleşirse; kredi kartınız henüz 3D uyumlu değil demektir. Ama bu durumda yapacağınız işlem de 3D özelliğine sahip olacaktır.
  • 3D Secure’la onaylamada ya da banka tanımlama ekranında sorun yaşıyorsanız, diğer“Sipariş Onayla” butonuna tıklayarak işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
  • Kartınız 3D tanımlıysa, çoğunlukla internet üzerinden yaptığınız alışveriş sonrasında ödeme işlemi detayınız bankanızda kayıtlı olan GSM numaranıza SMS’le gönderilir. Böylece, kredi kartınızın yetkisiz kişilerce kullanılması durumunda hemen bilgi sahibi olur ve olası bir mağduriyeti önlersiniz.
  • 3D Secure’la gerçekleştirdiğiniz siparişlerde işlemi şifrenizle onayladığınız için, siparişiniz güvenlik sürecinde beklemez ve en kısa sürede adresinize teslim edilir.

Güvenlik

Güvenli Alışveriş

Mağazanızda satılan ürünlerin garantisi var mı?

Satışa sunduğumuz tüm ürünler ithalatçı veya imalatçı firma garantisi altındadır. Ürünlerin tamir ve değişim işlemleri de garantör firma tarafından yapılır. Fatura veya garanti belgeniz varsa, size en yakın yetkili servisi arayarak garanti kapsamında ürününüzü tamir ettirebilir, gerekli durumlarda değişim talebinde bulunabilirsiniz. Sitemize gönderilen ürünler de mağazamız tarafından yetkili servislere gönderilir, tamir ya da değişim işlemleri sitemiz bünyesinde yapılmaz.

Satın aldığım ürünü kaç gün içinde kolay iade edebilirim?

Mağazamızdan satın aldığınız bir ürünü 14 gün içinde mazeret göstermeden ve iade kargo ücreti ödemeden kolay iade edebilirsiniz.

Hangi durumlarda para iadesi alabilirim?

Sitemizden yeni satın aldığınız ürün arızalanır ve 30 iş günü içinde tamir edilmezse, dilediğiniz takdirde ödediğiniz parayı geri alabilirsiniz.

Müşteri hizmetlerine nasıl ulaşabilirim?

Müşteri hizmetleri departmanımız haftanın 7 günü, 24 saat gönderdiğiniz sorulara en hızlı şekilde yanıt verir. Sorularınızın cevaplarını “Hesabım” sayfasındaki “Mesajlarım” bölümünden takip edebilirsiniz. E-postayla çözülemeyen her türlü sorununuz için her gün 08.00 - 17.00 saatleri arasında çağrı merkezimizi arayabilirsiniz.

Kullanıcı yorumlarına sitenizde yer veriliyor mu?

Ürün sayfalarımızda, ürün açıklamalarının yanında “Yorumlar” bölümü yer alır.“Tüm Yorumlar” kutucuğuna tıkladığınızda ilgilendiğiniz ürünün 100 üzerinden kaç puan aldığını görebilirsiniz. mağazamızdan daha önce o ürünü satın almış olan kullanıcıların yaptığı yorumlar alışveriş yaparken size fikir vermesi açısından önemlidir. Özellikle ürün faydalarına yönelik yapılan tarafsız yorumları dikkate almanızı öneririz.

Tüketici Yasası

TÜKETİCİ YASASI

4822 SAYILI KANUNLA DEĞİŞİK 4077 SAYILI TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN

BİRİNCİ KISIM

AMAÇ, KAPSAM, TANIMLAR
Amaç

Madde 1- Bu Kanunun amacı, kamu yararına uygun olarak tüketicinin sağlık ve güvenliği ile ekonomik çıkarlarını koruyucu, aydınlatıcı, eğitici, zararlarını tazmin edici, çevresel tehlikelerden korunmasını sağlayıcı önlemleri almak ve tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini özendirmek ve bu konudaki politikaların oluşturulmasında gönüllü örgütlenmeleri teşvik etmeye ilişkin hususları düzenlemektir.

Kapsam

Madde 2- Bu Kanun, birinci maddede belirtilen amaçlarla mal ve hizmet piyasalarında tüketicinin taraflardan birini oluşturduğu her türlü tüketici işlemini kapsar.

Tanımlar

Madde 3 - Bu Kanunun uygulamasında;

a) Bakanlık: Sanayi ve Ticaret Bakanlığını,

b) Bakan: Sanayi ve Ticaret Bakanını,

c) Mal: Alışverişe konu olan taşınır eşyayı, konut ve tatil amaçlı taşınmaz malları ve elektronik ortamda kullanılmak üzere hazırlanan yazılım, ses, görüntü ve benzeri gayri maddi malları,

d) Hizmet: Bir ücret veya menfaat karşılığında yapılan mal sağlama dışındaki her türlü faaliyeti,

e) Tüketici: Bir mal veya hizmeti ticari veya mesleki olmayan amaçlarla edinen, kullanan veya yararlanan gerçek ya da tüzel kişiyi,

f) Satıcı: Kamu tüzel kişileri de dahil olmak üzere ticari veya mesleki faaliyetleri kapsamında tüketiciye mal sunan gerçek veya tüzel kişileri,

g) Sağlayıcı: Kamu tüzel kişileri de dahil olmak üzere ticari veya mesleki faaliyetleri kapsamında tüketiciye hizmet sunan gerçek veya tüzel kişileri,

h) Tüketici işlemi: Mal veya hizmet piyasalarında tüketici ile satıcı-sağlayıcı arasında yapılan her türlü hukuki işlemi,

ı) İmalatçı-Üretici: Kamu tüzel kişileri de dahil olmak üzere tüketiciye sunulmuş olan mal veya hizmetleri ya da bu mal veya hizmetlerin hammaddelerini yahut ara mallarını üretenler ile mal üzerine kendi ayırt edici işaretini, ticari markasını veya unvanını koyarak satışa sunanları,

j) İthalatçı: Kamu tüzel kişileri de dahil olmak üzere tüketiciye sunulmuş olan mal veya hizmetleri ya da bu mal veya hizmetlerin hammaddelerini yahut ara mallarını yurt dışından getirerek satışa sunan gerçek veya tüzel kişiyi,

k) Kredi veren: Mevzuatları gereği tüketicilere nakit kredi vermeye yetkili olan banka, özel finans kuruluşu ve finansman şirketlerini,

l) Reklam veren: Ürettiği ya da pazarladığı malın/hizmetin tanıtımını yaptırmak, satışını artırmak veya imajını yaratıp güçlendirmek amacıyla hazırlattığı, içinde firmasının ya da mal/hizmet markasının yer aldığı reklamları yayınlatan, dağıtan ya da başka yollarla sergileyen gerçek ya da tüzel kişiyi,

m) Reklamcı: Ticari reklam ve ilânları reklam verenin duyduğu ihtiyaç doğrultusunda hazırlayan ve reklam veren adına yayınlanmasına aracılık eden ticari iletişim uzmanı gerçek ya da tüzel kişiyi,

n) Mecra kuruluşu: Ticari reklam veya ilânı hedef kitleye ulaştıran iletişim kanallarının ya da her türlü aracın sahibi, işleticisi veya kiralayıcısı olan gerçek veya tüzel kişiyi,

o) Teknik düzenleme: Bir ürünün ve hizmetin, ilgili idari hükümler de dahil olmak üzere, özellikleri, işleme ve üretim yöntemleri, bunlarla ilgili terminoloji, sembol, ambalajlama, işaretleme, etiketleme ve uygunluk değerlendirilmesi işlemleri hususlarından biri veya birkaçını belirten ilgili Bakanlık tarafından Resmi Gazetede yayımlanarak mecburi uygulamaya konulan standartlar dahil olmak üzere uyulması zorunlu olan her türlü düzenlemeyi,

p) Tüketici örgütleri: Tüketicinin korunması amacıyla kurulan dernek, vakıf veya bunların üst kuruluşlarını, İfade eder.

İKİNCİ KISIM

TÜKETİCİNİN KORUNMASI VE AYDINLATILMASI

Ayıplı Mal

Madde 4- Ambalajında, etiketinde, tanıtma ve kullanma kılavuzunda ya da reklam ve ilânlarında yer alan veya satıcı tarafından bildirilen veya standardında veya teknik düzenlemesinde tespit edilen nitelik veya niteliği etkileyen niceliğine aykırı olan ya da tahsis veya kullanım amacı bakımından değerini veya tüketicinin ondan beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren mallar, ayıplı mal olarak kabul edilir.

Tüketici, malın teslimi tarihinden itibaren otuz gün içerisinde ayıbı satıcıya bildirmekle yükümlüdür. Tüketici bu durumda, bedel iadesini de içeren sözleşmeden dönme, malın ayıpsız misliyle değiştirilmesi veya ayıp oranında bedel indirimi ya da ücretsiz onarım isteme haklarına sahiptir. Satıcı, tüketicinin tercih ettiği bu talebi yerine getirmekle yükümlüdür. Tüketici bu seçimlik haklarından biri ile birlikte ayıplı malın neden olduğu ölüm ve/veya yaralanmaya yol açan ve/veya kullanımdaki diğer mallarda zarara neden olan hallerde imalatçı-üreticiden tazminat isteme hakkına da sahiptir.

İmalatçı-üretici, satıcı, bayi, acente, ithalatçı ve 10. maddenin beşinci fıkrasına göre kredi veren ayıplı maldan ve tüketicinin bu maddede yer alan seçimlik haklarından dolayı müteselsilen sorumludur. Ayıplı malın neden olduğu zarardan dolayı birden fazla kimse sorumlu olduğu takdirde bunlar müteselsilen sorumludurlar. Satılan malın ayıplı olduğunun bilinmemesi bu sorumluluğu ortadan kaldırmaz.

Bu madde ile ayıba karşı sorumlu tutulanlar, ayıba karşı daha uzun bir süre ile sorumluluk üstlenmemişlerse, ayıplı maldan sorumluluk, ayıp daha sonra ortaya çıkmış olsa bile malın tüketiciye teslimi tarihinden itibaren iki yıllık zamanaşımına tabidir. Bu süre konut ve tatil amaçlı taşınmaz mallarda beş yıldır. Ayıplı malın neden olduğu her türlü zararlardan dolayı yapılacak talepler ise üç yıllık zamanaşımına tabidir. Bu talepler zarara sebep olan malın piyasaya sürüldüğü günden başlayarak on yıl sonra ortadan kalkar. Ancak, satılan malın ayıbı, tüketiciden satıcının ağır kusuru veya hile ile gizlenmişse zamanaşımı süresinden yararlanılamaz.

Ayıplı malın neden olduğu zararlardan sorumluluğa ilişkin hükümler dışında, ayıplı olduğu bilinerek satın alınan mallar hakkında yukarıdaki hükümler uygulanmaz.

Satışa sunulacak ayıplı mal üzerine ya da ambalajına, imalatçı veya satıcı tarafından tüketicinin kolaylıkla okuyabileceği şekilde "özürlüdür" ibaresini içeren bir etiket konulması zorunludur. Yalnızca ayıplı mal satılan veya bir kat ya da reyon gibi bir bölümü sürekli olarak ayıplı mal satışına, tüketicinin bilebileceği şekilde tahsis edilmiş yerlerde bu etiketin konulma zorunluluğu yoktur. Malın ayıplı olduğu hususu, tüketiciye verilen fatura, fiş veya satış belgesi üzerinde gösterilir.

Güvenli olmayan mallar, piyasaya özürlüdür etiketiyle dahi arz edilemez. Bu ürünlere, 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun hükümleri uygulanır.

Bu hükümler, mal satışına ilişkin her türlü tüketici işleminde de uygulanır.

Ayıplı Hizmet

Madde 4/A- Sağlayıcı tarafından bildirilen reklam ve ilânlarında veya standardında veya teknik kuralında tespit edilen nitelik veya niteliği etkileyen niceliğine aykırı olan ya da yararlanma amacı bakımından değerini veya tüketicinin ondan beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren hizmetler, ayıplı hizmet olarak kabul edilir.

Tüketici, hizmetin ifa edildiği tarihten itibaren otuz gün içerisinde bu ayıbı sağlayıcıya bildirmekle yükümlüdür. Tüketici bu durumda, sözleşmeden dönme, hizmetin yeniden görülmesi veya ayıp oranında bedel indirimi haklarına sahiptir. Tüketicinin sözleşmeyi sona erdirmesi, durumun gereği olarak haklı görülemiyorsa, bedelden indirim ile yetinilir. Tüketici, bu seçimlik haklarından biri ile birlikte 4. maddede belirtilen şartlar çerçevesinde tazminat da isteyebilir. Sağlayıcı, tüketicinin seçtiği bu talebi yerine getirmekle yükümlüdür.

Sağlayıcı, bayi, acente ve 10. maddenin beşinci fıkrasına göre kredi veren, ayıplı hizmetten ve ayıplı hizmetin neden olduğu her türlü zarardan ve tüketicinin bu maddede yer alan seçimlik haklarından dolayı müteselsilen sorumludur. Sunulan hizmetin ayıplı olduğunun bilinmemesi bu sorumluluğu ortadan kaldırmaz.

Daha uzun bir süre için garanti verilmemiş ise, ayıp daha sonra ortaya çıkmış olsa bile ayıplı hizmetten dolayı yapılacak talepler hizmetin ifasından itibaren iki yıllık zamanaşımına tabidir. Ayıplı hizmetin neden olduğu her türlü zararlardan dolayı yapılacak talepler ise üç yıllık zamanaşımına tabidir. Ancak, sunulan hizmetin ayıbı, tüketiciden sağlayıcının ağır kusuru veya hile ile gizlenmişse zamanaşımı süresinden yararlanılamaz.

Ayıplı hizmetin neden olduğu zararlardan sorumluluğa ilişkin hükümler dışında, ayıplı olduğu bilinerek edinilen hizmetler hakkında yukarıdaki hükümler uygulanmaz.

Bu hükümler, hizmet sağlamaya ilişkin her türlü tüketici işleminde de uygulanır.

Satıştan Kaçınma

Madde 5- Üzerinde "numunedir" veya "satılık değildir" ibaresi bulunmayan bir malın; ticarî bir kuruluşun vitrininde, rafında veya açıkça görülebilir herhangi bir yerinde teşhir edilmesi halinde satıcı bu malların satışından kaçınamaz.

Hizmet sağlamada da haklı bir sebep olmaksızın kaçınılamaz.

Aksine bir teamül, ticarî örf veya adet yoksa, satıcı bir mal veya hizmetin satışını o mal veya hizmetin kendisi tarafından belirlenen miktar, sayı veya ebat gibi koşullara ya da başka bir mal veya hizmetin satın alınmasına bağlı kılamaz.

Diğer mal satışı ve hizmet sağlama sözleşmelerinde de bu hüküm uygulanır.

Sözleşmelerdeki Haksız Şartlar

Madde 6- Satıcı veya sağlayıcının tüketiciyle müzakere etmeden, tek taraflı olarak sözleşmeye koyduğu, tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde iyi niyet kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşme koşulları haksız şarttır.

Taraflardan birini tüketicinin oluşturduğu her türlü sözleşmede yer alan haksız şartlar tüketici için bağlayıcı değildir.

Eğer bir sözleşme şartı önceden hazırlanmışsa ve özellikle standart sözleşmede yer alması nedeniyle tüketici içeriğine etki edememişse, o sözleşme şartının tüketiciyle müzakere edilmediği kabul edilir.

Sözleşmenin bütün olarak değerlendirilmesinden, standart sözleşme olduğu sonucuna varılırsa, bu sözleşmedeki bir şartın belirli unsurlarının veya münferit bir hükmünün müzakere edilmiş olması, sözleşmenin kalan kısmına bu maddenin uygulanmasını engellemez.

Bir satıcı veya sağlayıcı, bir standart şartın münferiden tartışıldığını ileri sürüyorsa, bunu ispat yükü ona aittir.

6/A, 6/B, 6/C, 7, 9, 9/A, 10, 10/A ve 11/A maddelerinde yazılı olarak düzenlenmesi öngörülen tüketici sözleşmeleri en az on iki punto ve koyu siyah harflerle düzenlenir ve sözleşmede bulunması gereken şartlardan bir veya birkaçının bulunmaması durumunda eksiklik sözleşmenin geçerliliğini etkilemez. Bu eksiklik satıcı veya sağlayıcı tarafından derhal giderilir.

Bakanlık standart sözleşmelerde yer alan haksız şartların tespit edilmesine ve bunların sözleşme metninden çıkartılmasının sağlanmasına ilişkin usul ve esasları belirler.

Taksitle Satış

Madde 6/A- Taksitle satış, satım bedelinin en az iki taksitle ödendiği ve malın veya hizmetin sözleşmenin düzenlendiği anda teslim veya ifa edildiği satım türüdür.

Taksitle satış sözleşmesinin yazılı şekilde yapılması zorunludur. Sözleşmede bulunması gereken asgari koşullar aşağıda gösterilmiştir:

a) Tüketicinin ve satıcı veya sağlayıcının isim, unvan, açık adresleri ve varsa erişim bilgileri,

b) Malın veya hizmetin Türk Lirası olarak vergiler dahil peşin satış fiyatı,

c) Vadeye göre faiz ile birlikte ödenecek Türk Lirası olarak toplam satış fiyatı,

d) Faiz miktarı, faizin hesaplandığı yıllık oran ve sözleşmede belirlenen faiz oranının yüzde otuz fazlasını geçmemek üzere gecikme faizi oranı,

e) Peşinat tutarı,

f) Ödeme planı,

g) Borçlunun temerrüde düşmesinin hukuki sonuçları.

Satıcı veya sağlayıcı, bu bilgilerin sözleşmede yer almasını sağlamak ve taraflar arasında akdedilen sözleşmenin bir nüshasını tüketiciye vermekle yükümlüdür. Sözleşmeden ayrı olarak kıymetli evrak niteliğinde senet düzenlenecekse, bu senet, her bir taksit ödemesi için ayrı ayrı olacak şekilde ve sadece nama yazılı olarak düzenlenir. Aksi takdirde, kambiyo senedi geçersizdir.

Taksitle satışlarda; tüketici, borçlandığı toplam miktarı önceden ödeme hakkına sahiptir. Tüketici aynı zamanda, bir taksit miktarından az olmamak şartıyla bir veya birden fazla taksit ödemesinde bulunabilir. Her iki durumda da satıcı, ödenen miktara göre gerekli faiz indirimini yapmakla yükümlüdür.

Satıcı veya sağlayıcı, taksitlerden birinin veya birkaçının ödenmemesi halinde kalan borcun tümünün ifasını talep etme hakkını saklı tutmuşsa, bu hak; ancak satıcının veya sağlayıcının bütün edimlerini ifa etmiş olması durumunda ve tüketicinin birbirini izleyen en az iki taksidi ödemede temerrüde düşmesi ve ödenmeyen taksit toplamının satış bedelinin en az onda biri olması halinde kullanılabilir. Ancak satıcının veya sağlayıcının bu hakkını kullanabilmesi için en az bir hafta süre vererek muacceliyet uyarısında bulunması gerekir.

Sözleşme şartları tüketici aleyhine hiçbir şekilde değiştirilemez.

Devre Tatil

Madde 6/B- Devre tatil sözleşmeleri, en az üç yıl süre için yapılan ve bu süre zarfında yıl içinde, belirli veya belirlenebilecek ve bir haftadan az olmayacak bir dönem için bir veya daha fazla sayıdaki taşınmazın kullanım hakkının devri ya da devri taahhüdünü içeren ve bir nüshasının tüketiciye verilmesi zorunlu, yazılı sözleşme ya da sözleşmeler grubudur.

Devre tatil sözleşmelerine ilişkin usul ve esasları Bakanlık belirler.

Paket Tur

Madde 6/C- Paket tur sözleşmeleri; ulaştırma, konaklama ve bunlara yardımcı sayılmayan diğer turistik hizmetlerin en az ikisinin birlikte, her şeyin dahil olduğu fiyatla satılan veya satış taahhüdü yapılan ve hizmeti yirmidört saatten uzun bir süreyi kapsayan veya gecelik konaklamayı içeren ve bir nüshasının tüketiciye verilmesi zorunlu, önceden düzenlenmiş yazılı sözleşmelerdir.

Paket tur sözleşmelerine ilişkin usul ve esasları Bakanlık belirler.

Kampanyalı Satış

Madde 7- Kampanyalı satış, gazete, radyo, televizyon ilânı ve benzeri yollarla tüketiciye duyurularak düzenlenen kampanyalara iştirakçi kabul edilmesi ve malın veya hizmetin daha sonra teslim veya ifa edilmesi suretiyle yapılan satımdır.

Kampanyalı satışlar Bakanlığın izni ile yapılır. Bakanlık hangi tür satışların izne tabi olacağını, ön ödeme, taksit miktarı, teslim süresi, üretici firma garantisi, yatırılacak teminat ile kampanyalı satışlarda uyulması gereken usul ve esasları tespit eder.

İlan ve taahhüt edilen mal veya hizmetin teslimatının veya ifasının hiç ya da gereği gibi yapılmaması durumunda, satıcı, sağlayıcı, bayi, acente, imalatçı-üretici, ithalatçı ve 10. maddenin beşinci fıkrasına göre kredi veren müteselsilen sorumludur.

Tüketici kampanyadan ayrılmaya karar verdikten sonra kampanyayı düzenleyen, mal veya hizmetin tüketiciye teslim tarihini geçmemek şartıyla tüketicinin o ana kadar ödediği tüm bedeli ödemekle yükümlüdür.

Kampanyayı düzenleyen, kampanyalı satışlarda düzenlenecek yazılı sözleşmede, 6/A maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen bilgilere ek olarak "kampanya bitiş tarihi" ve "mal veya hizmetin teslim veya yerine getirilme tarih ve şekli"ne ilişkin bilgileri de içeren sözleşmenin bir nüshasını tüketiciye vermek zorundadır.

Sözleşmede aksi kararlaştırılmadıkça, ön ödeme tutarı, mal veya hizmetin satış bedelinin yüzde kırkından fazla olamaz.

Kampanyalı satışlarda malın teslim ya da hizmetin ifa süresi on iki ayı aşamaz. Konut ve tatil amaçlı taşınmaz mallar için bu süre otuz aydır.

Tüketicinin ödemeye ilişkin tüm edimlerini yerine getirmesi durumunda, malın teslimi ya da hizmetin ifası, ödemenin bitimini takiben en geç bir ay içinde yapılmak zorundadır.

Kampanyalı taksitle satışlarda 6/A maddesi hükümleri de uygulanır.
Kapıdan Satış
Madde 8- Kapıdan satış; işyeri, fuar, panayır gibi satış mekanları dışında yapılan satımlardır.

Bakanlık, kapıdan satış yapacaklarda aranılacak nitelikleri, bu Kanuna tabi olan ve olmayan kapıdan satışları ve kapıdan satışlara ilişkin uygulama usul ve esaslarını belirler.

Bu tür satışlarda; tüketici, teslim aldığı tarihten itibaren yedi gün içinde malı kabul etmekte veya hiçbir gerekçe göstermeden ve hiçbir yükümlülük altına girmeden reddetmekte serbesttir. Hizmetlerin satımında ise bu süre, sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren başlar. Bu süre dolmadan satıcı veya sağlayıcı, kapıdan satış işlemine konu mal veya hizmet karşılığında tüketiciden herhangi bir isim altında ödeme yapmasını veya borç altına sokan herhangi bir belge vermesini isteyemez. Satıcı, cayma bildirimi kendisine ulaştığı andan itibaren yirmi gün içerisinde malı geri almakla yükümlüdür.

Tüketici, malın mutat kullanımı sebebiyle meydana gelen değişiklik ve bozulmalarından sorumlu değildir.
Taksitle yapılan kapıdan satışlarda 6/A maddesi, kampanyalı kapıdan satışlarda 7 nci madde hükümleri ayrıca uygulanır.
Kapıdan Satışlarda Satıcının ve Sağlayıcının Yükümlülüğü
Madde 9- Kapıdan satış sözleşmelerinde, sözleşmede bulunması gereken diğer unsurlara ilave olarak mal veya hizmetin nitelik ve niceliğine ilişkin açıklayıcı bilgiler, cayma bildiriminin yapılacağı açık adres ve en az on altı punto ve koyu siyah harflerle yazılmış aşağıdaki ibare yer almak zorundadır:

Tüketicinin hiçbir hukuki ve cezai sorumluluk üstlenmeksizin ve hiçbir gerekçe göstermeksizin teslim aldığı veya sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren yedi gün içerisinde malı veya hizmeti reddederek sözleşmeden cayma hakkının var olduğunu ve cayma bildiriminin satıcı/sağlayıcıya ulaşması tarihinden itibaren malı geri almayı taahhüt ederiz.

Tüketici, sahip olduğu haklarının da yazılı bulunduğu sözleşmeyi imzalar ve kendi el yazısı ile tarihini yazar. Satıcı veya sağlayıcı, bu bilgilerin sözleşmede yer almasını sağlamak ve taraflar arasında akdedilen sözleşmenin bir nüshasını tüketiciye vermekle yükümlüdür.

Bu madde hükümlerine göre düzenlenmiş bir sözleşmenin ve malın tüketiciye teslim edildiğini ispat satıcıya veya sağlayıcıya aittir. Aksi takdirde, tüketici cayma hakkını kullanmak için yedi günlük süre ile bağlı değildir.
Mesafeli Sözleşmeler
Madde 9/A- Mesafeli sözleşmeler; yazılı, görsel, telefon ve elektronik ortamda veya diğer iletişim araçları kullanılarak ve tüketicilerle karşı karşıya gelinmeksizin yapılan ve malın veya hizmetin tüketiciye anında veya sonradan teslimi veya ifası kararlaştırılan sözleşmelerdir.

Mesafeli satış sözleşmesinin akdinden önce, ayrıntıları Bakanlıkça çıkarılacak tebliğle belirlenecek bilgilerin tüketiciye verilmesi zorunludur. Tüketici, bu bilgileri edindiğini yazılı olarak teyit etmedikçe sözleşme akdedilemez. Elektronik ortamda yapılan sözleşmelerde teyid işlemi, yine elektronik ortamda yapılır.

Satıcı ve sağlayıcı, tüketicinin siparişi kendisine ulaştığı andan itibaren otuz gün içerisinde edimini yerine getirir. Bu süre, tüketiciye daha önceden yazılı olarak bildirilmek koşuluyla en fazla on gün uzatılabilir.

Satıcı veya sağlayıcı elektronik ortamda tüketiciye teslim edilen gayri maddî malların veya sunulan hizmetlerin teslimatının ayıpsız olarak yapıldığını ispatla yükümlüdür.

Cayma hakkı süresince sözleşmeye konu olan mal veya hizmet karşılığında tüketiciden herhangi bir isim altında ödeme yapmasının veya borç altına sokan herhangi bir belge vermesinin istenemeyeceğine ilişkin hükümler dışında kapıdan satışlara ilişkin hükümler mesafeli sözleşmelere de uygulanır.

Satıcı veya sağlayıcı cayma bildiriminin kendisine ulaştığı tarihten itibaren on gün içinde almış olduğu bedeli, kıymetli evrakı ve tüketiciyi bu hukukî işlemden dolayı borç altına sokan her türlü belgeyi iade etmek ve yirmi gün içerisinde de malı geri almakla yükümlüdür.

Tüketici Kredisi
Madde 10- Tüketici kredisi, tüketicilerin bir mal veya hizmet edinmek amacıyla kredi verenden nakit olarak aldıkları kredidir. Tüketici kredisi sözleşmesinin yazılı olarak yapılması ve bu sözleşmenin bir nüshasının tüketiciye verilmesi zorunludur. Taraflar arasında akdedilen sözleşmede öngörülen kredi şartları, sözleşme süresi içerisinde tüketici aleyhine değiştirilemez.

Sözleşmede;
a) Tüketici kredisi tutarı,
b) Faiz ve diğer unsurlarla birlikte toplam borç tutarı,
c) Faizin hesaplandığı yıllık oran,
d) Ödeme tarihleri, anapara, faiz, fon ve diğer masrafların ayrı ayrı belirtildiği ödeme planı,
e) İstenecek teminatlar,
f) Akdi faiz oranının yüzde otuz fazlasını geçmemek üzere gecikme faizi oranı,
g) Borçlunun temerrüde düşmesinin hukuki sonuçları,
h) Kredinin vadesinden önce kapatılmasına ilişkin şartlar,
ı) Kredinin yabancı para birimi cinsinden kullandırılması durumunda, geri ödemeye ilişkin taksitlerin ve toplam kredi tutarının hesaplanmasında, hangi tarihteki kurun dikkate alınacağına ilişkin şartlar yer alır.

Kredi veren, taksitlerden birinin veya birkaçının ödenmemesi halinde kalan borcun tümünün ifasını talep etme hakkını saklı tutmuşsa, bu hak; ancak kredi verenin bütün edimlerini ifa etmiş olması durumunda ve tüketicinin birbirini izleyen en az iki taksidi ödemede temerrüde düşmesi halinde kullanılabilir. Ancak kredi verenin bu hakkını kullanabilmesi için en az bir hafta süre vererek muacceliyet uyarısında bulunması gerekir. Tüketici kredisinin teminatı olarak şahsi teminat verildiği hallerde, kredi veren, asıl borçluya başvurmadan, kefilden borcun ifasını isteyemez.

Tüketici, kredi verene borçlandığı toplam miktarı önceden ödeyebileceği gibi aynı zamanda vadesi gelmemiş bir ya da birden çok taksit ödemesinde de bulunabilir. Her iki durumda da kredi veren, ödenen miktara göre gerekli faiz ve komisyon indirimini yapmakla yükümlüdür. Bakanlık ödenen miktara göre gerekli faiz ve komisyon indiriminin ne oranda yapılacağının usul ve esaslarını belirler.

Kredi verenin, tüketici kredisini, belirli marka bir mal veya hizmet satın alınması ya da belirli bir satıcı veya sağlayıcı ile yapılacak satış sözleşmesi şartı ile vermesi durumunda satılan malın veya hizmetin hiç ya da zamanında teslim veya ifa edilmemesi halinde kredi veren tüketiciye karşı satıcı veya sağlayıcı ile birlikte müteselsilen sorumlu olur.

Kredi verenin ödemeleri bir kıymetli evraka bağlaması ya da krediyi kıymetli evrak kabul etmek suretiyle teminat altına alması yasaktır. Bu yasağa rağmen tüketiciden bir kıymetli evrak alınacak olursa, tüketici bu kıymetli evrakı kredi verenden geri istemek hakkına sahiptir. Ayrıca, kredi veren kıymetli evrakın ciro edilmesi sebebiyle tüketicinin uğradığı zararı tazmin etmekle yükümlüdür.
TKredi Kartları
Madde 10/A- Kredi kartı ile mal veya hizmet alımı sonucu nakdi krediye dönüşen veya kredi kartı ile nakit çekim suretiyle kullanılan krediler de 10. madde hükümlerine tabidir. Ancak, bu tür krediler hakkında 10 uncu maddenin ikinci fıkrasının (a), (b), (h) ve (ı) bentleri ile dördüncü fıkra hükmü uygulanmaz.

Kredi veren tarafından tüketiciye gönderilen dönemsel hesap özetleri, 10 uncu maddenin ikinci fıkrasının (d) bendinde öngörülen ödeme planı hükmündedir. Dönemsel hesap özetinde yer alan asgari ödeme tutarının vadesinde ödenmemesi halinde; tüketici, 10. maddenin (f) bendinde yer alan gecikme faizi dışında herhangi bir isim altında yükümlülük altına sokulamaz.

Kredi veren faiz artırımını otuz gün önceden tüketiciye bildirmek zorundadır. Kredi veren tarafından artırılan faiz oranı geriye dönük olarak uygulanamaz. Tüketici bildirim tarihinden itibaren en geç altmış gün içinde tüm borcu ödeyip kredi kullanmaya son verdiği takdirde faiz artışından etkilenmez.

Mal veya hizmetin kredi kartı ile satın alındığı durumlarda, satıcı veya sağlayıcı, tüketiciden komisyon veya benzeri bir isim altında ilave ödemede bulunmasını isteyemez.

Süreli Yayınlar

Madde 11- Süreli yayın kuruluşlarınca düzenlenen ve her ne amaç ve şekilde olursa olsun, bilet, kupon, iştirak numarası, oyun, çekiliş ve benzeri yollarla süreli yayın dışında ikinci bir ürün ve/veya hizmetin verilmesinin taahhüt edildiği durumlarda; kitap, dergi, ansiklopedi, afiş, bayrak, poster, sözlü veya görüntülü manyetik bant veya optik disk gibi süreli yayıncılık amaçlarına aykırı olmayan kültürel ürünler dışında hiçbir mal ya da hizmetin taahhüdü ve dağıtımı yapılamaz. Bu amaçla kampanya düzenlenmesi halinde, kampanya süresi altmış günü geçemez. Kampanya konusu mal veya hizmet bedelinin bir bölümünün tüketici tarafından karşılanması istenemez.

Süreli yayın kuruluşu, kampanyaya ait reklam ve ilânlarında, kampanya konusu mal veya hizmetin Türkiye genelinde teslim ve ifa tarihlerine ilişkin programını ilân etmek ve kampanya konusu mal veya hizmetin teslim ve ifasını, kampanyanın bitiminden itibaren otuz gün içinde yerine getirmek zorundadır.

Kampanya süresince, süreli yayının satış fiyatı, ikinci ürün olarak verilmesi taahhüt edilen mal veya hizmetin yol açtığı maliyet artışı nedeniyle artırılamaz. Kampanya konusu mal veya hizmet taahhüdü ve dağıtımı bölünerek yapılamayacağı gibi, bu mal veya hizmetin ayrılmaz ya da tamamlayıcı parçaları da ayrı bir kampanya konusu haline getirilemez. Bu Kanunun uygulamasında, ikinci ürün olarak verilmesi taahhüt edilen her bir mal veya hizmete ilişkin işlemler bağımsız bir kampanya olarak kabul edilir.

Süreli yayın kuruluşları tarafından düzenlenmeyen, ancak süreli yayınla doğrudan veya dolaylı irtibatlandırılan kampanyalar da bu hükümlere tabidir.

Abonelik Sözleşmeleri

Madde 11/A- Her türlü abonelik sözleşmelerine taraf olan tüketiciler, isteklerini satıcıya yazılı olarak bildirmek kaydıyla aboneliklerine tek taraflı son verebilirler.

Satıcı tüketicinin aboneliğe son verme isteğini, yazılı bildirimin kendisine ulaştığı tarihten itibaren en geç yedi gün içinde yerine getirmekle yükümlüdür.

Süreli yayın aboneliğine son verme isteği ise; yazılı bildirimin satıcıya ulaştığı tarihten itibaren günlük yayınlarda on beş gün, haftalık yayınlarda bir ay, aylık yayınlarda üç ay sonra yürürlüğe girer. Daha uzun süreli yayınlarda ise, bildirimden sonraki ilk yayını müteakiben yürürlüğe konulur.

Satıcı, abone ücretinin geri kalan kısmını hiçbir kesinti yapmaksızın on beş gün içinde iade etmekle yükümlüdür.

Fiyat Etiketi

Madde 12- Perakende satışa arz edilen malların veya ambalajlarının yahut kaplarının üzerine kolaylıkla görülebilir, okunabilir şekilde o malla ilgili tüm vergiler dahil fiyat, üretim yeri ve ayırıcı özelliklerini içeren etiket konulması, etiket konulması mümkün olmayan hallerde aynı bilgileri kapsayan listelerin görülebilecek şekilde uygun yerlere asılması zorunludur.

Hizmetlerin tarife ve fiyatlarını gösteren listeler de birinci fıkraya göre düzenlenerek asılır.

Etiket, fiyat ve tarife listelerinde belirtilen fiyat ile kasa fiyatı arasında fark olması durumunda tüketici lehine olan fiyat üzerinden satış yapılır.

Fiyatı; Bakanlar Kurulu, kamu kurum ve kuruluşları veya kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşları tarafından belirlenen mal veya hizmetlerin, belirlenen bu fiyatın üzerinde bir fiyatla satışa sunulması yasaktır.

Bakanlık, etiket ve tarife listelerinin şeklini, içeriğini, usul ve esaslarını bir yönetmelikle düzenler. Bakanlık ve belediyeler, bu madde hükümlerinin uygulanması ve izlenmesine ilişkin işleri yürütmekle ayrı ayrı görevlidirler.

Garanti Belgesi

Madde 13- İmalatçı veya ithalatçılar ithal ettikleri veya ürettikleri sanayi malları için Bakanlıkça onaylı garanti belgesi düzenlemek zorundadır. Mala ilişkin faturanın tarih ve sayısını içeren garanti belgesinin tekemmül ettirilerek tüketiciye verilmesi sorumluluğu satıcı, bayi veya acenteye aittir. Garanti süresi malın teslim tarihinden itibaren başlar ve asgari iki yıldır. Ancak, özelliği nedeniyle bazı malların garanti şartları, Bakanlıkça başka bir ölçü birimi ile belirlenebilir.

Satıcı; garanti belgesi kapsamındaki malların, garanti süresi içerisinde arızalanması halinde malı işçilik masrafı, değiştirilen parça bedeli ya da başka herhangi bir ad altında hiçbir ücret talep etmeksizin tamir ile yükümlüdür.

Tüketici onarım hakkını kullanmışsa, garanti süresi içerisinde sık arızalanması nedeniyle maldan yararlanamamanın süreklilik arz etmesi veya tamiri için gereken azami sürenin aşılması veya tamirinin mümkün bulunmadığının anlaşılması hallerinde, 4. maddede yer alan diğer seçimlik haklarını kullanabilir. Satıcı bu talebi reddedemez. Tüketicinin bu talebinin yerine getirilmemesi durumunda satıcı, bayi, acente, imalatçı-üretici ve ithalatçı müteselsilen sorumludur.

Tüketicinin malı kullanım kılavuzunda yer alan hususlara aykırı kullanmasından kaynaklanan arızalar, iki ve üçüncü fıkra hükümleri kapsamı dışındadır.

Bakanlık, hangi sanayi mallarının garanti belgesi ile satılmak zorunda bulunduğunu ve bu malların arızalarının tamiri için gereken azami süreleri Türk Standartları Enstitüsünün görüşünü alarak tespit ve ilânla görevlidir.

Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu

Madde 14- Yurt içinde üretilen veya ithal edilen sanayi mallarının tanıtım, kullanım, bakım ve basit onarımına ilişkin Türkçe kılavuzla ve gerektiğinde uluslararası sembol ve işaretleri kapsayan etiketle satılması zorunludur.

Bakanlık, sanayi mallarından hangilerinin tanıtma ve kullanım kılavuzu ve etiket ile satılmak zorunda bulunduğunu ve bunlarda bulunması gereken asgari unsurları Türk Standartları Enstitüsünün görüşünü alarak tespit ve ilânla görevlidir.

Satış Sonrası Hizmetler

Madde 15- İmalatçı veya ithalatçılar, sattıkları, ürettikleri veya ithal ettikleri sanayi malları için o malın Bakanlıkça tespit ve ilân edilen kullanım ömrü süresince, yeterli teknik personel ve yedek parça stoku bulundurmak suretiyle bakım ve onarım hizmetlerini sunmak zorundadırlar. İmalatçı veya ithalatçıların bulundurmaları gereken yedek parça stok miktarı Bakanlıkça belirlenir.

İthalatçının herhangi bir şekilde ticari faaliyetinin sona ermesi halinde, kullanım ömrü süresince bakım ve onarım hizmetlerini, o malın yeni ithalatçısı sunmak zorundadır.

Bakanlık, hangi mallar için servis istasyonları kurulmasının zorunlu olduğu ile servis istasyonlarının kuruluş ve işleyişine dair usul ve esasları Türk Standartları Enstitüsünün görüşünü alarak tespit ve ilânla görevlidir.

Garanti belgesiyle satılmak zorunda olan bir sanayi malının garanti süresi sonrasında arızalanması durumunda, o malın Bakanlıkça belirlenen azami tamir süresi içerisinde onarımı zorunludur.

Ticari Reklam ve İlanlar

Madde 16- Ticari reklam ve ilânların kanunlara, Reklam Kurulunca belirlenen ilkelere, genel ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına uygun, dürüst ve doğru olmaları esastır.

Tüketiciyi aldatıcı, yanıltıcı veya onun tecrübe ve bilgi noksanlıklarını istismar edici, tüketicinin can ve mal güvenliğini tehlikeye düşürücü, şiddet hareketlerini ve suç işlemeyi özendirici, kamu sağlığını bozucu, hastaları, yaşlıları, çocukları ve özürlüleri istismar edici reklam ve ilânlar ve örtülü reklam yapılamaz.

Aynı ihtiyaçları karşılayan ya da aynı amaca yönelik rakip mal ve hizmetlerin karşılaştırmalı reklamları yapılabilir.

Reklam veren, ticari reklam veya ilânda yer alan somut iddiaları ispatla yükümlüdür.

Reklam verenler, reklamcılar ve mecra kuruluşları bu madde hükümlerine uymakla yükümlüdürler.

Reklam Kurulu

Madde 17-Ticari reklam ve ilânlarda uyulması gereken ilkeleri belirlemek, bu ilkeler çerçevesinde ticari reklam ve ilânları incelemek ve inceleme sonucuna göre, 16. madde hükümlerine aykırı reklam ve ilânları üç aya kadar tedbiren durdurma ve/veya durdurma ve/veya aynı yöntemle düzeltme ve/veya para cezası verme hususlarında görevli bir Reklam Kurulu oluşturulur. Reklam Kurulu kararları Bakanlıkça uygulanır.

Reklam Kurulu, ticari reklam ve ilânlarda uyulması gereken ilkeleri belirlemede; ülke koşullarının yanı sıra, reklamcılık alanında evrensel kabul görmüş tanım ve kuralları da dikkate alır.

Başkanlığı, Bakanın görevlendireceği ilgili Genel Müdür tarafından yürütülen Reklam Kurulu;

a) Bakanlıkça ilgili Genel Müdür Yardımcıları arasından görevlendirilecek bir üye,

b) Adalet Bakanlığınca, bu Bakanlıkta idari görevlerde çalışan hakimler arasından görevlendirilecek bir üye,

c) Türkiye Radyo-Televizyon Kurumunca görevlendirilecek reklam konusunda uzman bir üye,

d) Yükseköğretim Kurulunun reklamcılık alanında uzman üniversite öğretim elemanları arasından seçeceği bir üye,

e) Türk Tabibleri Birliği Merkez Konseyinin görevlendireceği doktor bir üye,

f) Türkiye Barolar Birliğinin görevlendireceği avukat bir üye,

g) Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin değişik sektörlerden görevlendireceği dört üye,

h) Türkiye’deki tüm gazeteciler derneklerinin kendi aralarından seçeceği bir üye,

i) Reklamcılar derneklerinin veya varsa üst kuruluşlarının seçeceği bir üye,

j) Tüketici Konseyinin Konseye katılan tüketici örgütü temsilcileri arasından seçeceği veya üst örgütlerinin görevlendireceği bir üye,

k) Türkiye Ziraat Odaları Birliğinin görevlendireceği bir üye,

l) Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonunun görevlendireceği bir üye,

m) Türk Standartları Enstitüsünden bir üye,

n) Diyanet İşleri Başkanlığından bir üye,

o) Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğinden bir üye,

p) İşçi sendikaları konfederasyonlarından bir üye,

r) Memur sendikaları konfederasyonlarından bir üye,

s) Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliğinin görevlendireceği bir üye,

t) Ankara, İstanbul ve İzmir Büyükşehir Belediyelerinin kendi aralarından seçeceği bir üye,

u) Türk Eczacılar Birliğinden bir üye,

v) Türk Diş Hekimleri Birliğinden bir üye olmak üzere yirmibeş üyeden oluşur.

Kurul üyelerinin görev süreleri üç yıldır. Süresi bitenler yeniden görevlendirilebilir veya seçilebilir. Üyelikler herhangi bir sebeple boşaldığı takdirde boşalan yerlere üçüncü fıkra esasları dahilinde bir ay içerisinde görevlendirme veya seçim yapılır.

Kurul en az ayda bir defa veya ihtiyaç duyulduğu her zaman Başkanın çağrısı üzerine toplanır.

Kurul, Başkan dahil en az on dört üyenin hazır bulunması ile toplanır ve toplantıya katılanların çoğunluğu ile karar verir.

Kurul, gerekli görülen hallerde sürekli ve geçici olarak görev yapmak üzere özel ihtisas komisyonları kurabilir. Kurulun bu komisyonlarda görev yapmasını uygun göreceği kamu personeli, ilgili kamu kuruluşlarınca görevlendirilir.

Kurul üyeleri ile özel ihtisas komisyonu üyelerinden kamu görevlisi olanlara verilecek huzur hakkı ile kamu görevlisi olmayan kurul üyelerine ödenecek huzur ücreti Maliye Bakanlığının uygun görüşü alınarak Bakanlıkça belirlenir.

Kurulun sekretarya hizmetleri Bakanlık tarafından yerine getirilir.
Reklam Kurulu kararları, tüketicilerin bilgilendirilmesi, aydınlatılması ve ekonomik çıkarlarının korunması amacıyla Reklam Kurulu Başkanlığınca açıklanır.

Reklam Kurulunun görevleri, kuruluş, çalışma usul ve esasları ile sekretarya hizmetlerinin ne suretle yerine getirileceği Bakanlık tarafından çıkarılacak bir yönetmelikle belirlenir.

Tehlikeli Mal ve Hizmetler

Madde 18- Tüketicinin kullanımına sunulan mal ve hizmetlerin kişi beden ve ruh sağlığı ile çevreye zararlı veya tehlikeli olabilmesi durumunda, bu malların emniyetle kullanılabilmesi için üzerine veya ekli kullanım kılavuzlarına, bu durumla ilgili açıklayıcı bilgi ve uyarılar, açıkça görülecek ve okunacak şekilde konulur veya yazılır.

Bakanlık, hangi mal veya hizmetlerin açıklayıcı bilgi ve uyarıları taşıması gerektiğini ve bu bilgi ve uyarıların şeklini ve yerini ilgili bakanlık ve diğer kuruluşlarla birlikte tespit ve ilânla görevlidir.

Madde 19- Tüketiciye sunulan mal ve hizmetler; ilgili bakanlıklar tarafından Resmi Gazetede yayımlanarak mecburi uygulamaya konulan standartlar dahil olmak üzere uyulması zorunlu olan teknik düzenlemeye uygun olmalıdır.

İlgili bakanlıklar, bu esaslara göre denetim yapmak veya yaptırmakla görevlidir. Mal ve hizmet denetimine ilişkin usul ve esaslar her bir ilgili bakanlıkça ayrı ayrı tespit ve ilân edilir.

Tüketicinin Eğitilmesi

Madde 20- Tüketicinin eğitilmesi konusunda örgün ve yaygın eğitim kurumlarının ders programlarına, Millî Eğitim Bakanlığınca gerekli ilaveler yapılır.

Tüketicinin eğitilmesi ve bilinçlendirilmesi için radyo ve televizyonlarda programlar düzenlenmesine ilişkin usul ve esaslar, Tüketici Konseyinin önerisi ile Bakanlıkça tespit ve ilân olunur.

ÜÇÜNCÜ KISIM

TÜKETİCİ KURULUŞLARI

Tüketici Konseyi

Madde 21- Tüketicinin sorunlarının, ihtiyaçlarının ve çıkarlarının korunmasına ilişkin gerekli tedbirleri araştırmak, sorunların evrensel tüketici hakları doğrultusunda çözülmesi için alınacak tedbirlerle, bu Kanunun uygulanmasına yönelik tedbirlere dair görüşleri, ilgili mercilerce öncelikle ele alınmak üzere iletmek amacıyla, Bakanlığın koordinatörlüğünde bir "Tüketici Konseyi" kurulur.

Tüketici Konseyi, Bakanın veya görevlendireceği bir Bakanlık görevlisinin başkanlığında, Adalet, İçişleri, Maliye, Milli Eğitim, Sağlık, Ulaştırma, Tarım ve Köyişleri, Sanayi ve Ticaret, Turizm ve Çevre bakanlıkları ile Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı, Hazine Müsteşarlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Türk Patent Enstitüsü Başkanlığı, Devlet İstatistik Enstitüsü Başkanlığı, Türk Standartları Enstitüsü Başkanlığı, Rekabet Kurumu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Telekomünikasyon Kurumu, Türk Akreditasyon Kurumu, Milli Prodüktivite Merkezi, Diyanet İşleri Başkanlığı, büyük şehir belediyeleri, il belediyelerini temsilen Türk Belediyeler Birliği, işçi sendikaları konfederasyonları, memur sendikaları konfederasyonları,Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu, Türkiye Milli Kooperatifler Birliği, Yükseköğretim Kurulu, Türkiye Barolar Birliği, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Türk Eczacılar Birliği, Türk Tabipleri Birliği, Türk Dişhekimleri Birliği, Türk Veteriner Hekimleri Birliği, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye Bankalar Birliği, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği, Türkiye Otelciler Birliği, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Tüketim Kooperatifleri Merkez Birliği, Ahilik Araştırma ve Kültür Vakfı ve tüketici örgütleri temsilcilerinden oluşur.

Tüketici Konseyini oluşturan kurum ve kuruluşların temsilcilerinin sayı ve nitelikleri ile Tüketici Konseyine katılabilmek için tüketici örgütlerinin sahip olmaları gereken asgari üye sayısı ve bu örgütlerin Tüketici Konseyine gönderecekleri temsilci sayısı Bakanlıkça belirlenir. Ancak, kamu kurum ve kuruluşlarından gelen temsilcilerin sayısı, hiçbir şekilde Tüketici Konseyinin toplam üye sayısının yüzde ellisinden fazla olamaz. Tüketici Konseyi yılda en az bir kez toplanır.

Tüketici Konseyinin çalışma usul ve esasları ile diğer hususlar Bakanlıkça çıkarılacak bir yönetmelikle düzenlenir.

Tüketici Sorunları Hakem Heyeti

Madde 22- Bakanlık, il ve ilçe merkezlerinde, bu Kanunun uygulamasından doğan uyuşmazlıklara çözüm bulmak amacıyla en az bir tüketici sorunları hakem heyeti oluşturmakla görevlidir.

Başkanlığı Sanayi ve Ticaret İl Müdürü veya görevlendireceği bir memur tarafından yürütülen tüketici sorunları hakem heyeti; belediye başkanının konunun uzmanı belediye personeli arasından görevlendireceği bir üye, baronun mensupları arasından görevlendireceği bir üye, ticaret ve sanayi odası ile esnaf ve sanatkar odalarının görevlendireceği bir üye ve tüketici örgütlerinin seçecekleri bir üye olmak üzere başkan dahil beş üyeden oluşur. Ticaret ve sanayi odası ya da ayrı ayrı kurulduğu yerlerde ticaret odası ile esnaf ve sanatkar odalarının görevlendireceği üye, uyuşmazlığın satıcı tarafını oluşturan kişinin tacir veya esnaf ve sanatkar olup olmamasına göre ilgili odaca görevlendirilir.

Bakanlık taşra teşkilatının bulunmadığı il ve ilçelerde tüketici sorunları hakem heyetinin başkanlığı en büyük mülki amir ya da görevlendireceği bir memur tarafından yürütülür. Tüketici örgütü olmayan yerlerde tüketiciler, tüketim kooperatifleri tarafından temsil edilir. Tüketici sorunları hakem heyetinin oluşumunun sağlanamadığı yerlerde noksan üyelikler, belediye meclislerince re'sen doldurulur.

Tüketici sorunları hakem heyetlerinde heyetin çalışmalarına ve kararlarına esas olacak dosyaları hazırlamak ve uyuşmazlığa ilişkin raporu sunmak üzere en az bir raportör görevlendirilir.

Değeri beş yüz milyon liranın altında bulunan uyuşmazlıklarda tüketici sorunları hakem heyetlerine başvuru zorunludur. Bu uyuşmazlıklarda heyetin vereceği kararlar tarafları bağlar. Bu kararlar İcra ve İflas Kanununun ilamların yerine getirilmesi hakkındaki hükümlerine göre yerine getirilir. Taraflar bu kararlara karşı on beş gün içinde tüketici mahkemesine itiraz edebilirler. İtiraz, tüketici sorunları hakem heyeti kararının icrasını durdurmaz. Ancak, talep edilmesi şartıyla hakim, tüketici sorunları hakem heyeti kararının icrasını tedbir yoluyla durdurabilir. Tüketici sorunları hakem heyeti kararlarına karşı yapılan itiraz üzerine tüketici mahkemesinin vereceği karar kesindir.

Değeri beşyüz milyon lira ve üstündeki uyuşmazlıklarda tüketici sorunları hakem heyetlerinin verecekleri kararlar, tüketici mahkemelerinde delil olarak ileri sürülebilir. Kararların bağlayıcı veya delil olacağına ilişkin parasal sınırlar her yılın Ekim ayı sonunda Devlet İstatistik Enstitüsünün Toptan Eşya Fiyatları Endeksinde meydana gelen yıllık ortalama fiyat artışı oranında artar. Bu durum, Bakanlıkça her yıl Aralık ayı içinde Resmi Gazetede ilân edilir.

25. maddede cezai yaptırıma bağlanmış hususlar dışındaki tüm uyuşmazlıklar, tüketici sorunları hakem heyetlerinin görev ve yetkileri kapsamındadır.

Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri Başkan ve üyeleri ile raportörlere verilen huzur hakkı veya huzur ücretinin ödenmesine ilişkin esas ve usuller, bir ayda ödenecek tutar 2000 gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı sonucu bulunacak miktarı geçmemek üzere Maliye Bakanlığının uygun görüşü alınarak Bakanlıkça belirlenir.

Tüketici sorunları hakem heyetlerinin kurulması, çalışma usul ve esasları ile diğer hususlar Bakanlıkça çıkarılacak bir yönetmelikte düzenlenir.

DÖRDÜNCÜ KISIM

YARGILAMA VE CEZAYA İLİŞKİN HÜKÜMLER

Tüketici Mahkemeleri

Madde 23- Bu Kanunun uygulanmasıyla ilgili olarak çıkacak her türlü ihtilaflara tüketici mahkemelerinde bakılır. Tüketici mahkemelerinin yargı çevresi, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca belirlenir.

Tüketici mahkemeleri nezdinde tüketiciler, tüketici örgütleri ve Bakanlıkça açılacak davalar her türlü resim ve harçtan muaftır. Tüketici örgütlerince açılacak davalarda bilirkişi ücretleri, 29. maddeye göre kaydedilen özel ödenekten Bakanlıkça karşılanır. Davanın, davalı aleyhine sonuçlanması durumunda, bilirkişi ücreti 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre davalıdan tahsil olunarak 29. maddede düzenlenen esaslara göre bütçeye özel gelir kaydedilir. Tüketici mahkemelerinde görülecek davalar Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun Yedinci Babı, Dördüncü Faslı hükümlerine göre yürütülür.

Tüketici davaları tüketicinin ikametgahı mahkemesinde de açılabilir.

Bakanlık ve tüketici örgütleri münferit tüketici sorunu olmayan ve genel olarak tüketicileri ilgilendiren hallerde bu Kanunun ihlali nedeniyle kanuna aykırı durumun ortadan kaldırılması amacıyla tüketici mahkemelerinde dava açabilirler.

Gerekli hallerde tüketici mahkemeleri ihlalin tedbiren durdurulmasına karar verebilir. Tüketici Mahkemesince uygun görülen tedbir kararları, masrafı daha sonra haksız çıkan taraftan alınmak ve 29. maddede düzenlenen esaslara göre bütçeye özel gelir kaydedilmek üzere, ülke düzeyinde yayınlanan gazetelerden birinde Basın İlan Kurumunca ve ayrıca varsa davanın açıldığı yerde yayınlanan mahalli bir gazetede derhal ilân edilir.

Kanuna aykırı durumun ortadan kaldırılmasına yönelik Tüketici Mahkemesi kararları ise masrafı davalıdan alınmak üzere aynı yöntemle derhal ilân edilir.

Üretimin, Satışın Durdurulması ve Malın Toplatılması

Madde 24- Satışa sunulan bir seri malın ayıplı olması durumunda Bakanlık, tüketiciler veya tüketici örgütleri, ayıplı seri malın üretiminin ve satışının durdurulması ve satış amacıyla elinde bulunduranlardan toplatılması için dava açabilir.

Satışa sunulan bir seri malın ayıplı olduğunun mahkeme kararı ile tespit edilmesi halinde, malın satışı geçici olarak durdurulur. Mahkeme kararının tebliğ tarihinden itibaren en geç üç ay içinde malın ayıbının ortadan kaldırılması için üretici-imalatçı ve/veya ithalatçı firma uyarılır. Malın ayıbının ortadan kalkmasının imkânsız olması halinde mal, üretici-imalatçı ve/veya ithalatçı tarafından toplanır veya toplattırılır. Toplatılan mallar taşıdıkları risklere göre kısmen veya tamamen imha edilir veya ettirilir.

Satışa sunulan bir seri malın, tüketicinin güvenliğini tehlikeye sokan ayıp taşıması durumunda, 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun hükümleri saklıdır.

Ayıplı malları satın alan tüketicilerin uğradıkları maddî ve manevî zararlar nedeniyle dava açma hakları saklıdır.

4. maddenin altıncı fıkrası hükümlerine tâbi bir seri ayıplı malın satışa arz edilmesi durumunda bu madde hükümleri uygulanmaz.

Olduklarından Farklı Görünen Mallar

nedeniyle olduklarından farklı görünen ve bu sebeple de tüketiciler tarafından gıda ürünleriyle karıştırılarak tüketicilerin sağlığını ve güvenliğini tehlikeye atan malların üretilmesi, pazarlanması, ithalatı ve ihracatı yasaktır.

Mal piyasaya sürülmüşse, 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun hükümleri uygulanır.

Olduğundan farklı görünen malı satın alan tüketicilerin uğradıkları maddi ve manevi zararlar nedeniyle dava açma hakları saklıdır.

Cezalar
Madde 25-6. maddenin yedinci fıkrası uyarınca, Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslara aykırılığı tespit edilen her bir sözleşme için 50.000.000 lira para cezası uygulanır.

4. maddenin yedinci fıkrasında, 5. maddede, 6. maddenin altıncı fıkrasında, 6/A maddesinde, 6/B, 6/C maddeleri uyarınca Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslarda, 7. maddenin beşinci fıkrasında, 9. maddede, 9/A maddesinde, 10. maddede, 10/A maddesinde, 11/A maddesinin ikinci ve dördüncü fıkralarına, 12, 13, 14, 15 ve 27. maddelerde belirtilen yükümlülüklere aykırı hareket edenler hakkında 100.000.000 lira para cezası uygulanır.

7. maddenin dördüncü ve altıncı fıkraları ile 8. maddede belirtilen yükümlülüklere aykırı hareket edenler hakkında 250.000.000 lira para cezası uygulanır.

20. maddenin ikinci fıkrası uyarınca Bakanlıkça tespit ve ilân olunan usul ve esaslara aykırılığa 500.000.000 lira para cezası uygulanır. Aykırılık ülke düzeyinde yayın yapan radyo ve televizyonlarca gerçekleştirilmişse cezanın on katı uygulanır.

18. maddeye aykırı hareket eden üretici-imalatçı ve ithalatçı hakkında 1.000.000.000 lira para cezası, satıcı-sağlayıcı hakkında ise bu cezanın beşte biri uygulanır.

19. maddenin birinci fıkrasına aykırı hareket edenler hakkında 2.000.000.000 lira para cezası uygulanır.
11. maddeye aykırı hareket edenler hakkında 5.000.000.000 lira para cezası uygulanır. Aykırılık ülke düzeyinde yayım yapan süreli yayın ile gerçekleşmişse cezanın yirmi katı uygulanır. Bakanlık, ayrıca süreli yayın kuruluşundan kampanyanın ve kampanyaya ilişkin her türlü reklam ve ilânın durdurulmasını ister. Bu isteğe rağmen aykırılığın devamı halinde, reklam ve ilânın durdurma zorunluluğunun doğduğu tarihten itibaren her sayı- gün için 100.000.000.000 lira para cezası uygulanır. Bakanlık, kampanyanın ve kampanyaya ilişkin her türlü reklam ve ilânın durdurulması talebi ile Tüketici Mahkemesine başvurur.

16. maddeye aykırı hareket edenler hakkında üç aya kadar tedbiren durdurma ve/veya durdurma ve/veya düzeltme ve/veya 3.500.000.000 lira para cezası uygulanır. Reklam Kurulu, ihlalin niteliğine göre bu cezaları birlikte veya ayrı ayrı verebilir. 16. maddeye aykırılık, ülke düzeyinde yayın yapan yazılı, sözlü, görsel ve sair araçlar ile gerçekleşmiş ise, para cezası on katı olarak uygulanır.

7. maddenin yedinci ve sekizinci fıkralarına aykırı hareket edenlere, kampanya konusu mal veya hizmetin fatura bedeli oranında para cezası uygulanır. Kampanyayı düzenleyen, tüketici kampanyadan ayrıldığında, para iadesinde bulunursa bu ceza uygulanmaz.

7. maddenin ikinci fıkrasına aykırı hareket edenlere, 7. madde hükümlerine uygun kampanya düzenlemeleri için bir hafta süre tanınır. Bu sürenin bitiminde aykırılığın devam ettiğinin tespiti halinde, bu hükme aykırı hareket edenlerle 24 ve 24/A maddelerinde belirtilen yükümlülüklere aykırı hareket edenlere 50.000.000.000 lira para cezası uygulanır.

Yukarıdaki fıkralarda belirtilen para cezaları, fiilin bir yıl içerisinde tekrarı halinde iki misli olarak uygulanır. Para cezaları her yıl başında 765 sayılı Türk Ceza Kanununun ek 2. madde hükümleri uyarınca artırılır.

Bu Kanunda yazılı fiiller hakkında diğer kanunlarda da para cezası öngörülmüşse ağır olan ceza uygulanır.

Cezalarda Yetki, İtiraz ve Zamanaşımı

Madde 26- 25. maddenin bir, dört, yedi, sekiz, dokuz ve onuncu fıkralarındaki cezalar Bakanlık tarafından, diğer fıkralarındaki cezalar o yerin mülki amiri tarafından uygulanır.

Bu Kanunda düzenlenen her türlü para cezası, idari niteliktedir. Bu cezalara karşı tebliğ tarihinden itibaren en geç yedi gün içerisinde yetkili idare mahkemesine itiraz edilebilir. İtiraz, idarece verilen cezanın yerine getirilmesini durdurmaz.

25. maddeye göre verilen para cezaları, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre tahsil olunur.

Bu Kanunda düzenlenen idari para cezalarının verilmesine ilişkin ceza zamanaşımı süresi bir yıldır. Zamanaşımı süresi, bu Kanun hükümlerine aykırı fiilin işlendiği tarihte başlar.

Sürekli veya tekrarlanan ihlaller söz konusu ise süre, ihlalin sona erdiği ya da en son tekrarlandığı günden itibaren başlar. Karar aleyhine yargı yoluna başvurulmuş olması tahsil zamanaşımını keser.

Cezalar, cezayı vermeye yetkili merci tarafından yedi gün içerisinde ilgilinin mensup olduğu meslek kuruluşuna bildirilir.

BEŞİNCİ KISIM

ÇEŞİTLİ HÜKÜMLER

Denetim

Madde 27- Bu Kanunun uygulamasında, Bakanlık müfettişleri ve kontrolörleri ile Bakanlıkça ve belediyelerce görevlendirilecek personel; fabrika, mağaza, dükkan, ticarethane, depo, ambar gibi her türlü mal konulan ve/veya satılan veya hizmet sunulan yerlerde denetleme, inceleme ve araştırma yapmaya yetkilidirler.

Bu Kanunun kapsamına giren hususlarda yetkili ve görevli kişi ve kuruluşlara her türlü bilgi ve belgelerin doğru olarak gösterilmesi ve asıl ve onaylı kopyalarının verilmesi zorunludur.

Laboratuar
Madde 28- Bakanlık ilaç, müstahzar, kozmetik ve gıda maddeleri analizleri hariç olmak üzere, bu Kanunun uygulanması için resmi ve özel kuruluşların kurulu bulunan laboratuvarlarından yararlanabilir.

Bakanlıkça yapılan denetimler sırasında alınan numunelerin test ve muayeneleri resmi veya özel kuruluş laboratuvarlarında yaptırılabilir. Test ve muayene ücretleri 29. maddedeki özel ödenekten karşılanır. Test ve muayene sonuçlarının ilgili standarda veya teknik düzenlemeye aykırı çıkması halinde buna ilişkin tüm giderler üretici veya ithalatçı tarafından ödenir. Bu giderler, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre tahsil olunur. Tahsil olunan test ve muayene ücretleri 29. maddede düzenlenen esaslara göre bütçeye özel gelir kaydedilir.

Ödenek

Madde 29- Tüketici Konseyi, tüketici sorunları hakem heyetleri ve Reklam Kurulunun kuruluş ve çalışmalarına ilişkin masraflar, tüketici dernekleri ve bunların üst kuruluşlarına yapılacak maddi yardımlar, Bakanlığın tüketicinin korunması amacına yönelik masrafları, sair harcamalar ve usul ve esasları Maliye Bakanlığının uygun görüşü üzerine Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca tespit edilecek miktarlarda personele yapılacak ek ödemede;

a) Bakanlık bütçesine konulacak ödenekten,

b) Yeni kurulacak olan anonim ve limited şirket statüsündeki tüm ortaklıkların sermayelerinin ve sermaye artırımı halinde, artan kısmın binde biri nispetinde yapılacak ödemelerden karşılanır.

(b) bendinde belirtilen gelirler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası veya muhabiri olan T.C. Ziraat Bankası nezdinde açılacak hesapta toplanır. Bu hesapta toplanan tutarların yüzde altmışı Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Merkez Saymanlık Müdürlüğü hesabına, yüzde kırkı Rekabet Kurumu hesabına her ay sonunda aktarılır.

Merkez Saymanlık Müdürlüğü hesabına aktarılan tutarlar bir yandan bütçeye özel gelir, diğer yandan Maliye Bakanlığınca, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bütçesinde mevcut veya yeni açılacak tertiplere özel ödenek kaydedilir.

Bakanlık bütçesine özel ödenek olarak kaydedilen tutarlardan bir kısmı; en az beş yıldır faaliyette bulunan ticari, siyasi ve idari kuruluşlardan bağımsız tüketici dernekleri ile bunların üst kuruluşlarının yapacağı faaliyetleri içeren projelerin desteklenmesinde kullanılır. Bu hesaptan, tüketici dernekleri ve bunların üst kuruluşlarının yönetim ve denetim kurullarında görev alanlara huzur hakkı ve maaş adı altında herhangi bir ödeme yapılamaz. Bu hesaptan yararlanacak tüketici dernekleri ve bunların üst kuruluşlarının taşıyacağı diğer kriterler, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Maliye Bakanlığının birlikte hazırlayacağı bir yönetmelikle düzenlenir.

Bu suretle özel ödenek kaydedilen miktarlardan yılı içerisinde harcanmayan tutarları ertesi yıl bütçesine devren özel gelir ve özel ödenek kaydetmeye Maliye Bakanı yetkilidir.

Diğer Hükümler

Madde 30- Bu Kanunda hüküm bulunmayan hallerde genel hükümler uygulanır.

Yönetmelikler ve Diğer Düzenlemeler

Madde 31- Bu Kanunda öngörülen yönetmelikler, Kanunun yayımı tarihinden itibaren bir yıl içerisinde ilgili kamu kuruluşları, mesleki üst kuruluşlar ve tüketici örgütlerinin görüşleri alınarak Bakanlıkça çıkarılır. Bakanlık, bu Kanunun uygulanmasıyla ilgili olarak mevzuat çerçevesinde gerekli tedbirleri almaya ve düzenlemeleri yapmaya yetkilidir.

Kaldırılan Hükümler

Madde 32-3489 sayılı Pazarlıksız Satış Mecburiyetine Dair Kanun, 632 sayılı İthal veya Yurt İçinde İmal Edilen Taşıt Araçları, Motor, Makina Alet ve Cihazların Tanıtmalık ile Birlikte Satışı Hakkında Kanun, 3003 sayılı Endüstriyel Mamulatın Maliyet ve Satış Fiyatlarının Kontrolü ve Tespiti Hakkında Kanun yürürlükten kaldırılmıştır.

Geçici Madde 1- Bu Kanunun yayımından önce borçlunun temerrüdü nedeniyle ödenmeyerek icra takibi aşamasına gelen veya icra takibine konu edilen kredi kartı borçları, temerrüt tarihindeki ana paraya, yıllık yüzde elliyi geçmemek üzere gecikme faizi uygulanmak suretiyle oniki eşit taksitte ödenir.

Kredi kartı borçları nedeniyle gerçekleştirilen her türlü takip, yukarıda yer alan hükme göre ilk taksidin ödenmesiyle durur ve son taksidin ödenmesiyle birlikte tüm sonuçlarıyla ortadan kalkar.

Bu madde hükümleri, tüketicinin kredi verene, Kanunun yayımı tarihinden itibaren otuz gün içinde yazılı müracaat etmesi halinde uygulanır.

Yürürlük

Madde 33- Bu Kanunun; 29. maddesi ile geçici 1. maddesi yayımı tarihinde, diğer maddeleri ise yayımı tarihinden itibaren üç ay sonra yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 34- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

MESAFELİ SÖZLEŞMELER UYGULAMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 13/6/2003 tarihli ve 25137 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Mesafeli Sözleşmeler Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 4. maddesine aşağıdaki (j) bendi eklenmiştir:

"j) Sürekli veri taşıyıcısı: Tüketicinin, kendisine kişisel olarak gönderilen bilgiyi, bu bilginin amacına uygun olarak makul bir süre incelemesine elverecek şekilde kaydedilmesini sağlayan ve kaydedilen bilgiye aynen ulaşılmasına imkan veren her türlü aracı,"

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 5. maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir. "Tüketici, mesafeli sözleşmenin akdinden önce, aşağıdaki bilgilerin tamamının yer aldığı bilgilendirme formunun verilmesi suretiyle, açık, anlaşılır ve kullanılan iletişim vasıtasına uygun bir şekilde bilgilendirilir." "Sözlü iletişim araçlarının kullanılması durumunda, ayrıca satıcı veya sağlayıcının, kimliğini ve görüşmenin ticari amacını her görüşmenin başında tüketiciye açık bir biçimde bildirmesi zorunludur."

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 6. maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 6 – Bu Yönetmeliğin 5. maddesinde belirtilen bilgilendirme formunun, sözleşmenin kurulmasından önce tüketiciye verilmesi zorunludur. Tüketici, bu bilgileri edindiğini yazılı olarak teyit etmedikçe sözleşme akdedilemez. Elektronik ortamda yapılan sözleşmelerde teyit işlemi, yine elektronik ortamda yapılır. Satıcı veya sağlayıcı, mallar için sözleşme konusu mal tüketiciye ulaşmadan, hizmetler için de en geç sözleşmenin ifasından önce yazılı olarak, elektronik ortamda yapılan sözleşmelerde ise tüketici tarafından kullanılabilir veya sürekli olarak erişilebilir başka bir sürekli veri taşıyıcısıyla bilgilendirme formunu tüketiciye ulaştırmak zorundadır."

MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 7. maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir: "Mesafeli sözleşmenin, tüketici tarafından kullanılabilir veya sürekli olarak erişilebilir başka bir sürekli veri taşıyıcısıyla tüketiciye verilmesi zorunludur."

MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 8. maddesinin beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. "Satıcı veya sağlayıcının 6. veya 7. maddede belirtilen yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde, satıcı veya sağlayıcı en geç otuz gün içerisinde eksikliği giderir. Bu durumda yedi günlük süre, söz konusu eksikliğin giderildiğine dair bilginin yazılı olarak tüketiciye ulaştırıldığı tarihten itibaren başlar. Aksi takdirde, tüketici cayma hakkını kullanmak için yedi günlük süre ile bağlı değildir."

MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 9. maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Satıcı veya sağlayıcı mesafeli sözleşme konusu malın veya hizmetin tüketiciye teslimi veya ifasından önce 5. maddede yer alan bilgiler ile 7. maddede yer alan sözleşmeyi tüketiciye vermek ve 6. maddede belirtilen yükümlülükler dahilinde ön bilgilerin teyidine ilişkin onayı almak zorundadır. Uyuşmazlık halinde ispat külfeti satıcı veya sağlayıcıya aittir."

MADDE 7 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 8 – Bu Yönetmelik hükümlerini Sanayi ve Ticaret Bakanı yürütür.

ÜRÜN İADE İŞLEMLERİNDE 385 SAYILI VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ UYARINCA YENİ UYGULAMA

Eğer vergi mükellefi değilseniz; almış olduğunuz ürünü iade ederken elinizde bulunan firmamıza ait faturadaki ilgili iade bölümünde yer alan bilgileri eksiksiz olarak doldurduktan sonra imzalayarak ürün ile birlikte bize geri göndermeniz gerekmektedir. Aksi takdirde iade işleminiz tamamlanmayacaktır.

Genel İade Şartları:

İadeler mutlak surette orijinal kutu veya ambalajı ile birlikte yapılmalıdır.

Orijinal kutusu/ambalajı bozulmuş (Örneğin; orijinal kutu üzerine kargo etiketi yapıştırılmış ve kargo koli bandı ile bantlanmış ürünler kabul edilmez.), tekrar satılabilirlik özelliğini kaybetmiş, başka bir müşteri tarafından satın alınamayacak durumda olan ürünlerin iadesi kabul edilmemektedir.

İade etmek istediğiniz ürün ile birlikte orijinal fatura (sizdeki bütün kopyaları) ve iade sebebini içeren bir dilekçe göndermeniz gerekmektedir.

İade etmek istediğiniz ürün/ürünler ayıplı ise kargo ücreti firmamız tarafından karşılanmaktadır. Bu durumda da sitemizden doldurduğunuz bildirim formunuzla birlikte YURTİÇİ KARGO ile gönderim yapmanız gerekir. Diğer durumlarda ise kargo ücreti size aittir.

Ürün seçiminde uyumsuzluk problemi yaşanabilecek ürünler için, mutlaka uyum konusunda teknik destek alarak sipariş vermelisiniz. Bu tip ürünlerin orijinal ambalajları açıldığında iade işlemleri mümkün olmamaktadır. (Örneğin; hafıza kartları, bilgisayar donanım ve yazılım ürünleri )

Özel Ürünler için İade Şartları:

Telefon iadesinde;

Ürün ekranında yer alan koruma bandı çıkarılmamış olmalıdır. Ekranda ve telefonun diğer yerlerinde çizik, hasar vs olmamalıdır.

Bütün standart aksesuarları hasarsız ve tam olarak orijinal paketleri ile birlikte gönderilmelidir.

Diğer ürünlerin iadesinde;

Niteliği itibarıyla iade edilemeyecek ürünler (Ürünün arızalı veya ayıplı çıkması halleri dışında, açıldıktan sonra sağlık açısından tehlike arz edebilen ürünler. Örneğin; kullanım esnasında

vücut ile bire bir temas gerektiren ürünler, kulak içi veya kulak üstü kulaklık vs), tek kullanımlık ürünler, kopyalanabilir yazılım ve programlar ile hızlı bozulan veya son kullanım tarihi geçen ürünlerin iadesi mümkün değildir.

Aşağıdaki ürünlerin iade edilebilmesi, ürün ambalajının açılmamış ve bozulmamış;

ürünün ise kullanılmamış olması şartına bağlıdır.

Her türlü yazılım ve programlar

DVD, VCD, CD ve kasetler

Taşınabilir bilgisayarlar

Bilgisayar ve kırtasiye sarf malzemeleri (toner, kartuş, şerit vb)

Her türlü kozmetik ürünleri

Her türlü iç giyim ürünleri

Ölü Piksel Hakkında:

Sitemizden almış olduğunuz LCD monitör , TV ya da Notebook ürünlerinde ölü piksel olması durumunda uluslararası standartlar çerçevesinde değerlendirme yapılır.

LCD Panel üretiminde piksel yapısına dayanan bir teknoloji kullanılır. Bu teknoloji yapısı gereği, üretim aşamasında LCD Panel üzerinde “parlak nokta” (Bright Dot) veya karanlık/siyah nokta (Dark Dot) oluşabilmektedir. Monitör üreticileri, üretim sırasında oluşan bu noktaları, belirli adedin altında ve noktaların birbirine uzaklık değerinin belirli değerin altında kaldığı ve aksi belirtilmediği sürece “normal ürün” (ayıplı olmayan ürün) olarak kabul etmektedir.
İade işlemleri;
Gelen ürün öncelikle “İade” departmanı tarafından incelenir, gerekirse ürünün yetkili servisine yada tedarikçi firmaya test etmeleri için gönderilir. Yukarıdaki şartlara uygun ise iade işlemi başlatılır.

İade onaylandığında sistemimizdeki e-posta adresinize ürün bedeli ödeme kuponu olarak gönderilir. Bu e-posta mesajını aldığınızda sitemizdeki “Hesabım” sayfasında yer alan "Ödeme Kuponlarım" bölümünde size iki seçenek olarak gönderilen dekontunuzu, hediye çeki ya da para iadesi şıklarından birini işaretleyerek aktif hale getirebilirsiniz. Eğer para iadesi talep ederseniz, sistem kuponunuzu reddettiğiniz gün otomatik olarak iade bedelini siparişiniz kredi kartıyla yapıldıysa kredi kartınıza, havaleyle oluşturulduysa bilgilerini dolduracağınız banka hesabınıza yansıtır.

Hesabım

Üyelik Bilgilerim

Sitenize nasıl üye olabilirim?

Sitemize hiçbir ücret ödemeden üye olabilirsiniz. Hemen şimdi, kolayca! Ana sayfamızdaki “Yeni Üye” butonuna tıklayın ve açılan sayfadaki üyelik formunu doldurun. Aramıza katıldığınızda kampanyalardan, indirimlerden ve daha pek çok fırsattan herkesten önce haberdar olacak, mağazmıza üye olmanın ayrıcalığını doyasıya yaşayacaksınız.

Üyelik avantajları nelerdir?

Sitemize üye olmanız size pek çok avantaj sağlar. Mesela, ilgi alanınıza giren ürünlerdeki kampanya, indirim vb fırsatlardan herkesten önce haberdar olursunuz. Sitemizin sunduğu ayrıcalıkları, yenilikleri hemen duyarsınız. Üstelik, mağazamızın müşterileri arasında yer almak size her zaman çok puan kazandırır!

Üyelik bilgilerimi nasıl değiştirebilirim?

Üyelik bilgilerinizi değiştirmek için öncelikler üye girşi yapın. Ardından hesap yönetimi sayfasına girdikten sonra Kişisel bilgilerim sayfasından üyeliğiniz ile ilgili bilgileri değiştirebilirsiniz.

Şifremi unuttum. Ne yapmalıyım?

“Üye Girişi” sayfasındaki “Şifremi unuttum, bilmiyorum!” linkinden şifre hatırlatma adımlarının olduğu sayfaya ulaşın. Üye olurken kullandığınız e-posta adresinizi belirtilen alana yazarak “Devam” butonuna tıklayın. Yeni şifre belirlemeniz için size gerekli olan link e-posta adresinize hemen gönderilir. Bu linki tıklayarak yeni bir şifre belirleyebilir, daha sonraki üyelik girişlerinizde güvenle kullanabilirsiniz.Ayrıca dilediğiniz zaman “Hesabım” sayfasından şifre değişikliği yapabilirsiniz.

Haber Ver

Fiyat alarmı nedir?

Fiyat alarmı, mağazamızı gezerken çok beğendiğiniz halde fiyatını bütçenize uygun bulmadığınız ürünleri sonradan en iyi fiyata almanızı sağlayan bir uyarı hizmetidir. Bu hizmetten yararlanabilmek için, listenize ekleyeceğiniz ürünün üzerine tıklayıp ürün içeriğine ulaşın; sonra ürün sayfasındaki “Fiyatı Düşünce Haber Ver” linkine tıklayıp ürünle ilgili beklediğiniz fiyat aralığını girin.

Beğendiğiniz ürünle ilgili bir fiyat değişikliği olduğunda, yeni fiyat bilgisi sistemimizde kayıtlı olan e-posta adresinize gönderilir. Böylece almak istediğiniz ürünlere, almak istediğiniz fiyatlarla sahip olabilirsiniz.

Bize Ulaşın

İletişim Bilgilerimiz

İletişim bilgilerimize ulaşmak için lütfen tıklayın.

Fatura Bilgilerimiz

Fatura bilgilerimizi görüntülemek için lütfen tıklayın.

Sıkça Sorulan Sorular

1Ürünün kargoya veriliş süresi kaç gündür?

Ürünlerin tahmini kargoya verilme süreleri değişkenlik göstermektedir. Bu bilgiye ürün sayfalarından ya da "Sipariş Takip" sayfanızdaki detaylar kısmından ulaşabilirsiniz.

2Ürünleriniz orjinal mi?

Sitemizde satılan ürünler yetkili ithalatçı firmasından alınmakta olup orijinal üründür. Ürünler size açılmamış paketlerinde, garanti belgesi ve faturası ile gönderilmektedir.

3Ürün stokta var mı?

Süper Hızlı Gönderi logosu ile satışa açık olan ürünler mağazamızın stoklarında bulunan ürünlerdir. Diğer ürünler siparişiniz doğrultusunda tedarikçi firmalarından temin edilerek size gönderilmektedir.

4Bulunduğum adrese kargo dağıtımı yapılıyor mu?

Anlaşmalı olduğumuz kargo firmaları Türkiye'nin her bölgesine teslimat yapmaktadır. Ancak bazı özel bölgeler için teslimat günü ya da şekli değişkenlik gösterebilir.

5Ürünlerin KDV dahil net fiyatı nedir?

Ürün detay sayfalarımızda KDV hariç ve dahil fiyatlar belirtilmektedir.

6Teslimat veya fatura adresimi değiştirmek istiyorum.

Siparişiniz oluşturulduktan sonra sistme kayıt edilir. Siparişiniz ile ilgili adres değişikliği yapabilmek için lütfen müşteri hizmetleri ile irtibata geçiniz.

7Kargomu şubeden teslim almak istiyorum.

Kargo firmalarıyla yaptığımız anlaşmaya göre kargo şubesinden teslimatımız bulunmamaktadır. Ürünlerin teslimatı belirlediğiniz teslimat adreslerine yapılır. Sipariş oluşturma aşamasında kargo şubesi teslimatı bilgisi verdiyseniz siparişiniz size gönderilemeyecektir.

8Kargoya verilmemiş olan siparişimi iptal etmek istiyorum.

Siparişinizdeki ürünler henüz tedarik aşamasında ise siparişinizi yine online olarak iptal edebilirsiniz. Sipariş Takibi sayfanızda bulunan "Sipariş İptal" butonuna basarak tüm siparişinizi iptal edebilir ya da "Sipariş Detay" sayfanıza girerek bir ya da birkaç ürün iptali gerçekleştirebilirsiniz.

9Siparişim bana ne zaman teslim edilir?

Siparişiniz kargoya teslim edildikten sonra, kargo firmasının teslimat zamanı teslimat bölgenize göre değişkenlik gösterebilmektedir. Detaylı bilgiyi Kargo firmanızdan alabilirsiniz.

10Kargo takip numaram nedir?

Siparişiniz tarafımızdan kargo firmasına teslim edildikten sonra size Se-posta yoluyla kargo takip bilgileriniz iletilir. Bu bilgilendirme size ulaşmadı ise Sipariş Takibi sayfanızdan kargo bilgilerinize ulaşabilirsiniz.

11Kargo şirketi bulunduğum adrese seyrek teslimat yapıyor.

Kargo firmalarının teslimat süreleri teslimat bölgelerine göre değişkenlik gösterebilir. Mobil Bölge olarak tanımlanan teslimat yerlerine kargo firması haftada bir ya da birkaç kez teslimat yapmaktadır.

12Ürün arızasını bildirmek istiyorum.

Satın aldığınız ürünün arızalanması durumunda fatura ve garanti belgesi ile ürünün servisine doğrudan başvuruda bulunabilirsiniz.

Ürünün garanti süresi boyunca teknik servislerden ücretsiz destek alabilirsiniz. Tarafımıza göndereceğiniz ürünüler de aynı teknik servislere gönderilmekte ve arıza süreci takip edilmektedir. Ürünü bizim aracaılığımız ile servise göndermek isterseniz öncelikle “Sipariş Takip” sayfasındaki “iade ve geri gönderim” bölümünden “Ürün bozuk çalışmıyor” başvurusunda bulunmanız gerekmektedir.

Form doldurmanız sonrasında ilgili yetkilimiz başvurunuzu inceleyecek ve 24 saat içinde başvurunuz ile ilgili olarak size mail yoluyla bir kargo gönderi numarası iletilecektir.

İletilen gönderi numaranız ile birlikte ürünü mağazamızın anlaşmalı kargo firmalarına (ürünü aldığınızda size teslim eden firmaya) teslim edebilirsiniz. Kargo gönderimi için sizden kargo bedeli alınmayacaktır. Kargo firması gönderi numaranız ile ürünü bize ulaştıracaktır.

Arızalı ürün işlem sürecinizi sitemizde “hesabım” sayfanızda bulunan “başvuru takibi” sayfasından online takip edebilirsiniz.

Başvuru formu olmayan talepleriniz için ne yazık ki işlem yapılamayacaktır.

13Yeni aldığım ürün bozuk çıktı.

Siparişinizde yer alan ürün/ürünlerde arıza olduğunu düşünüyorsanız öncelikle “Sipariş Takip” sayfasındaki “iade ve geri gönderim” bölümünden “Ürün bozuk çalışmıyor” başvurusunda bulunmanız gerekmektedir.

Arızalı ürün başvuruları ürünlerin size teslim edilmesinden sonraki 6 ay içinde sitemiz üzerinden yapılmalıdır.

Form doldurmanız sonrasında ilgili yetkilimiz başvurunuzu inceleyecek ve 24 saat içinde başvurunuz ile ilgili olarak size mail yoluyla bir kargo gönderi numarası iletilecektir.

İletilen gönderi numaranız ile birlikte ürünü mağazamızın anlaşmalı kargo firmalarına (ürünü aldığınızda size teslim eden firmaya) teslim edebilirsiniz. Kargo gönderimi için sizden kargo bedeli alınmayacaktır. Kargo firması gönderi numaranız ile ürünü bize ulaştıracaktır.

Arızalı ürün işlem sürecinizi sitemizde “hesabım” sayfanızda bulunan “başvuru takibi” sayfasından online takip edebilirsiniz.

Başvuru formu olmayan talepleriniz için ne yazık ki işlem yapılamayacaktır.

14Hasarlı ürün gönderilmiş.

Siparişiniz size ulaştığında, kargo görevlisi yanınızda iken ürün paketini kontrol ediniz. Kargonuzun hasarlı çıkması durumunda kargo görevlisinden tutanak tutmasını isteyiniz. Ürünü, bu tutanak ve doldurmanız gereken Hasarlı Ürün Başvuru Formu ile birlikte Hepsiburada.com'a geri gönderebilirsiniz.

15Ürün aksesuar/detayları eksik olarak gönderilmiş.

Siparişinizde yer alan ürün/ürünlerde paket içinden çıkması gereken aparat ya da aksesuarlardan biri ya da bir kaçı eksik ise öncelikle “Sipariş Takip” sayfasından “Ürünün aparatı/aksesuarı Eksik” Başvurusunda bulunmanız gerekmektedir.

Eksik aparat başvuruları ürünlerin size teslim edilmesinden sonraki 7 gün içinde sitemiz üzerinden yapılmalıdır.

Form doldurmanız sonrasında ilgili yetkilimiz başvurunuzu inceleyecek ve talebinizi işleme alacaktır.

Başvuru formu olmayan talepleriniz için ne yazık ki işlem yapılamayacaktır.

16Sipariş ettiğim ürün yerine farklı bir ürün geldi.

Siparişiniz size ulaştığında faturada yazan ile kargonuzdan çıkan ürünün farklı olması halinde sitemizden Yanlış Ürün Başvuru Formu doldurmanız gerekmektedir.

17Ürünümün garanti belgesinin üzerinde kaşe yok/ tarih yanlış

Sitemizden satışı yapılan ürünler açılmadan adresinize gönderilmektedir. Bu sebeple genellikle ürün paketleri içinde bulunan garanti belgeleri tarafımızdan kaşelenememektedir. Dilerseniz garanti belgenizi bize gönderebilir ve kaşelenerek size yeniden gönderilmesini isteyebilirsiniz.

18Faturam gelmedi

Faturalarınız, sipariş oluşturma aşamasında yaptığınız tercihe göre gönderilmektedir. Sipariş faturanızın ürün ile birlikte gönderilmesini istediyseniz mağaza paketi üzerinde şeffaf bir poşet içinde faturanız yer alacaktır.

Faturanızın siparişinizden ayrı olarak gönderilmesini istediyseniz faturanız tarafımızdan posta ile fatura adresinize daha sonra gönderilecektir. Satın aldığınız ürün doğrudan tedarikçi firma tarafından size gönderilen bir ürün ise faturanız daha sonra tarafımızdan fatura adresinize posta ile gönderilecektir.

Sizlere en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek adına sitemizde çerezler(cookies) kullanmaktayız. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.
×